Επιστημονική φαντασία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς, μα εντελώς, συμπτωματική: Η δίκη έχει τελειώσει. Ενοχοι. Το πλήθος έξω από το Εφετείο ζητωκραυγάζει. Στα σπίτια ο κόσμος πετάγεται από τους καναπέδες με υψωμένες γροθιές – στα γραφεία οι συνάδελφοι θα αγκαλιάζονταν αν δεν ήταν η COVID. Μοιάζει με νίκη της Εθνικής και κάπως έτσι είναι. Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είναι ενωτικός. Κάνει λόγο για ιστορική απόφαση. Αντιστέκεται στην παρόρμηση να αναφερθεί στο ότι η Χρυσή Αυγή διώχθηκε και καταδικάστηκε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας –επικράτησε η μεγάλη εικόνα. Αντιθέτως, μιλά για νίκη της Δημοκρατίας, στην οποία συνεισέφεραν όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Στο τέλος καλεί όλους να κάνουν την αυτοκριτική τους, γιατί χρειάστηκε τόσος καιρός για αυτή τη νίκη; 

Στα social media οι πανηγυρισμοί συνεχίζονται. Κάποιοι θερμόαιμοι δεν ξέρουν πώς να εκτονώσουν την περίσσεια ενέργειά τους και συντάσσουν λίστες συμπαθούντων τη Χ.A. «Ηρθε η σειρά σας», σχολιάζουν. Ονόματα ατάκτως ερριμμένα και φράσεις που έχουν ξεκοπεί από το πλαίσιό τους, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, πολλοί από τους οποίους όχι απλώς δεν συντάχθηκαν ποτέ με τους ναζί, αλλά βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Ανάμεσά τους και άνθρωποι που δεν είναι σήμερα στη ζωή και δεν μπορούν να υπερασπιστούν το όνομα και την υπόληψή τους. Ευτυχώς δεν χρειάζεται: η ακτιβιστική, εμφυλιοπολεμική δράση καταπνίγεται από τους συντρόφους των συντακτών της λίστας. «Δεν είμαστε εισαγγελείς, όχι στην πρακτική των προγραφών», ήταν το σύνθημα με το οποίο ο χορός της τοξικότητας διεκόπη. Oι λίστες ουδέποτε έγιναν viral. 

Στις αίθουσες σύνταξης των μεγάλων εφημερίδων επικρατεί επίσης πανηγυρικό κλίμα –πολλοί ρεπόρτερ μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έβαλαν ένα λιθαράκι στην απόφαση. Οι συσκέψεις για τα κυριακάτικα φύλλα δίνουν και παίρνουν, το πρώτο κυριακάτικο πρωτοσέλιδο στη μετά Χ.Α. εποχή έχει τη σημασία του. Σε μια εφημερίδα πέφτει η ιδέα για τίτλο «Στη φυλακή η πάνω πλατεία», σε μια άλλη «Δεν είναι αθώοι» με τις φωτογραφίες των Σαμαρά – Μητσοτάκη. Και οι δύο ιδέες απορρίπτονται ως απαράδεκτες, κρίνεται ότι πρόκειται για επικίνδυνους συμψηφισμούς που δεν αντικατοπτρίζουν το κλίμα στην κοινωνία και απάδουν προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας. Στο μεταξύ, εν αναμονή των ποινών, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισαν θεσμοί όπως η Αστυνομία στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στο προσκήνιο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή