ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνητικό οφσάιντ

Γνωστός ο διχασμός προσωπικότητας των παροιμιών στο ζήτημα της ταχύτητας: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» ή «Το γοργόν και χάριν έχει»; Ερχεται πάντως με αργή ταχύτητα το «Σπεύδε βραδέως» και ισορροπεί τα πράγματα. Το παν είναι το έγκαιρο. Να βρίσκεσαι «σε επίκαιρη θέση για γκολ», σύμφωνα με ένα από τα νεότερα κλισέ της ποδοσφαιρικής διαλέκτου, που εσχάτως έμαθε να λογιωτατίζει. Και καλά το περιγραφικό «ο παίκτης εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο», αφού το «μπαίνει» κρίνεται πεπαλαιωμένο. Αλλά το απερίγραπτο «η ομάδα εκδηλώνει τη βούληση ανάπτυξης επιθετικής πρωτοβουλίας» πώς χωνεύεται; 

Για το ποδόσφαιρο ο λόγος, δηλαδή για την πολιτική και την κοινωνία. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική επιστροφή των πεινασμένων οπαδών στις εξέδρες, «ύστερα από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής». Ανακοίνωσε λοιπόν ότι «θα διεξαχθούν πιλοτικά, με κόσμο, οι εντός έδρας ευρωπαϊκοί αγώνες των ελληνικών ομάδων που είναι προγραμματισμένοι αυτή την εβδομάδα, καθώς και ένας-δύο αγώνες της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Super League 1». Το «ένας-δύο αγώνες» παραπέμπει στο βαμβακούλειο «να φτιάξουμε μια τριμελή επιτροπή από πεντέξι ανθρώπους», αλλά ας το πάρει το ποτάμι.

Και ενώ οι οπαδοί έσπευσαν (ουχί βραδέως) να πολιορκήσουν τηλεφωνικά και διαδικτυακά τα γραφεία των συλλόγων, διεκδικώντας εισιτήριο με βάση τα γράδα φανατίνης στο αίμα τους, η κυβέρνηση από «το γοργόν και χάριν έχει» μετακινήθηκε σαν ωκύπους Αχιλλεύς στο «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ή μάλλον στο «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα». Οταν λέμε κυβέρνηση εννοούμε ο κυβερνήτης, που αναγράφεται με πεζό το αρχικό κάπα προς το παρόν, για να αποφεύγεται η σύγχυση με τον Κυβερνήτη Καποδίστρια.

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης ξαναμαναεμφανίστηκε σαν ο ηγέτης που συμμαζεύει τα ασυμμάζευτα των υπουργών του, θαρρείς και το επιτελείο επιτρέπει αυτοσχεδιασμούς. Ανακοινώθηκε λοιπόν ότι «με εντολή του πρωθυπουργού ανακαλείται η απόφαση για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους αγώνες». Εγκαίρως.

Εγκαίρως; Ο κ. Στ. Πέτσας συνέχισε να υμνεί την επιστροφή οπαδών ενώ είχε ήδη ακυρωθεί. Επιπλέον, για ώρες μετά την ανάκληση, το κρεμασμένο πρωτοσέλιδο μιας έξαλλα μαρινάκειας και φιλοκυβερνητικής οπαδικής εφημερίδας, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, βροντοφώναζε: «Ανοιξαν οι πόρτες για… θεραπεία στο ναό. 3.000 “άρρωστοι” ανεβάζουν το θερμόμετρο!» Και δίπλα στη φωτογραφία του κ. Γ. Γεραπετρίτη, ο έπαινος: «Εξαιρετική απόφαση».