Η αφετηρία της περιπέτειας ανυποψίαστου επενδυτή

Η αφετηρία της περιπέτειας ανυποψίαστου επενδυτή

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαιτεί υπομονή, θάρρος και άλλα ψυχικά προσόντα. Οχι τίποτα σπουδαίο, στα απλά είναι οι δυσκολίες όπως συμβαίνει με την οδύσσεια ανυποψίαστου που θέλει να επενδύσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δημιουργεί μερίδα επενδυτή και λογαριασμό αξιών στο Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ).

Το εγχείρημα είναι επίκαιρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει 16 στοχευμένα μέτρα για να επιταχύνει την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο με τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς». Παρότι η θέα από ψηλά είναι συναρπαστική, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Να δημιουργήσουμε μερίδα επενδυτή.

Τα κείμενα που η χρηματιστηριακή εταιρεία εμφανίζει στα μάτια του υποψήφιου επενδυτή είναι πάνω από 115 σελίδες. Τις αγνοούμε, προχωρώντας παρακάτω. «Πείτε μου τι υπογράφω».

Προφανώς χρειάζονται τα αυτονόητα, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας, ταυτότητα, αριθμός τραπεζικού λογαριασμού για να πιστοποιηθεί το άτομο και να έχει τη δυνατότητα συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν αρκεί να δηλώσεις διεύθυνση κατοικίας, πρέπει να την αποδείξεις με λογαριασμό Οργανισμού Κοινής Ωφελείας, τηλεφωνίας ή μισθωτήριο συμβόλαιο που είχε κατατεθεί στη ΔΟΥ.

Πρέπει να δηλώσεις επάγγελμα, αλλά δεν ισχύει η παραδοχή ότι είσαι ό,τι δηλώνεις. Χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ή πρόσφατη απόδειξη μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό ασφαλιστικού φορέα. Δηλώνεις βέβαια και τον ΑΦΜ, αλλά επειδή προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι αξιόπιστοι, απαιτείται εκκαθαριστικό φορολογίας.

Τυπικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί πιστοποιούνται με τη φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου καταθέσεων, που έχει πλέον σχεδόν καταργηθεί!

Κάποιος σατανικός εγκέφαλος πρόσθεσε στα αναγκαία και τον ΑΜΚΑ. Φαίνεται δεν είναι κομψό κάποιος να αγοράζει μετοχές χωρίς να έχει κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν αρκεί να δηλώσει ΑΜΚΑ. Πρέπει να καταθέσει δημόσιο έγγραφο που τον αναγράφει.

Τώρα που «γνωρίστηκε» ο υποψήφιος επενδυτής με τη χρηματιστηριακή εταιρεία, προχωράει η αποδοχή των όρων της σχέσης του. Δηλώνει (πάλι) τη φορολογική κατοικία του, υπογράφει τους γενικούς όρους παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, υπογράφει ότι «έλαβε γνώση» σε ό,τι αφορά τα warrants, αλλά και τα δύο αντίγραφα σύμβασης παροχής πιστώσεων για αγορά μετοχών εντός προθεσμίας ίσης για την προθεσμία εκκαθάρισης συναλλαγών. Οποιος θέλει πίστωση δύο ημερών, πρέπει να υπογράψει άλλη, σχετική δήλωση σε δύο αντίγραφα.

Αλλες αιτήσεις καλείται να υπογράψει ο επενδυτής για να χρησιμοποιεί ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών για ευρωπαϊκές μετοχές. Εντολή – πληρεξουσιότητα και εξουσιοδότηση εάν ο επενδυτής επιθυμεί την αυτόματη χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του, πρέπει να περάσει από το κατάστημα της τράπεζας και να υπογράψει το αντίστοιχο έγγραφο.

Αν θέλει και επενδύσεις στις ΗΠΑ, υπογράφει το έντυπο W-8BEN, που απαιτεί η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς από τους ξένους που αγοράζουν μετοχές στις ΗΠΑ.

Δεν αρκεί να συμπληρωθούν μόνο τα έγγραφα, το κόστος της άχρηστης διαδικασίας (για τη δημιουργία μερίδας) είναι δέκα ευρώ. Για μια ρουτίνα που ίσως είχε νόημα πριν από 15 χρόνια.

Ολα αυτά, σήμερα γίνονται με αίτηση στο κινητό. Διεθνής πλατφόρμα επιτρέπει συναλλαγές σε 17 χρηματιστήρια (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Μαδρίτη, Παρίσι. Μιλάνο κ.α.) εύκολα. Δηλώνεις ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, φωτογραφίζεις την ταυτότητα και το bank statement του τραπεζικού λογαριασμού και κάνεις συναλλαγές. Αν θέλεις να επενδύσεις στις ΗΠΑ, η εφαρμογή που έχει τα στοιχεία σου στέλνει συμπληρωμένη τη δήλωση W-8BEN και πρέπει να την υποβάλεις πατώντας submit. Τόσο απλά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή