Προφάσεις εν αμαρτίαις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει ένα δίκιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών. Αν σκεφθεί κανείς ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται ακόμη κι εντός των οίκων του Θεού, μπορεί να μην κολλάει στα ασανσέρ των ιδιωτικών μονάδων υγείας; Οπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές είναι ενιαίες μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Οταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση» (20.11.2020).

Η αλήθεια είναι ότι ο ιός δεν έχει χωροταξικούς περιορισμούς. Από την Κίνα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, από τις πλατείες στα σπίτια, από τις δοξολογίες στην Αρχιεπισκοπή, από τους δρόμους στα γηροκομεία κ.λπ. Ουδείς πρέπει να νιώθει ασφαλής και ειδικά σε μικρούς, κλειστούς, μη αεριζόμενους χώρους, όπως είναι τα ασανσέρ. Σε πολλές πολυκατοικίες κάποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων απολυμαίνουν με δική τους πρωτοβουλία τις καμπίνες των ανελκυστήρων, έτσι ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να προστατευθούν όλοι οι ένοικοι. Δεν γνωρίζουμε αν και ο εθελοντισμός της πολυκατοικίας «είναι ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού» (κατά πως λέει η «Αυγή» 20.11.2020) ή αν θα έπρεπε το κράτος να προσλάβει χιλιάδες μόνιμους «ανελκυστηροκαθαριστές» για να απολυμαίνουν σε τακτική βάση τα ασανσέρ των πολυκατοικιών. Είναι σίγουρο όμως ότι αυτό που κάνουμε όλοι στα σπίτια μας –διατρέχοντας, όπως είναι φυσικό, κάποιον κίνδυνο– μπορούν κάλλιστα να το κάνουν και στις ιδιωτικές κλινικές.

Ασθενές είναι και το επιχείρημα περί ανεκπαίδευτου προσωπικού. Οπως είπε ο κ. Σαραφιανός, «πρέπει να εκπαιδευθεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα όλο το έμπειρο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούργιο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά». Κατ’ αρχάς, από τον Φεβρουάριο πέρασαν 270 ημέρες και ουχί μία. «Καρά δεύτερον», η πανδημία δημιούργησε ανάγκες ταχύρρυθμης εκπαίδευσης για αντιμετώπιση αυτού που ζούμε, όχι μόνο στις κλινικές, αλλά και στα σπίτια. Ατομα με ήπια συμπτώματα έκαναν την καραντίνα σε ξενοδοχεία και σε σπίτια. Και στο κάτω κάτω της γραφής, οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον χειρισμό των κρουσμάτων είναι σύντομες και αναλυτικές. Δεν είναι δα και η εκτόξευση πυραύλου για τον Αρη…

Ολα όσα είπε ο πρόεδρος των κλινικαρχών ακούγονται ως προφάσεις εν αμαρτίαις ή, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη, «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει τρεις μέρες δικαιολογείται». Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα φέρετρα να συσσωρεύονται, ουδείς δικαιούται να βγάλει την ουρά του απέξω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή