Ψηφοφόροι χρώματος γκρι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης της Pulse για τον ΣΚΑΪ ήταν η εμφάνιση ενός συμπαγούς ποσοστού της τάξεως περίπου 16% που κινείται αντισυστημικά σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν για την πανδημία. Ολα τα λοιπά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι φυσιολογικά, υπό την έννοια πως δεν αποτελεί πλέον έκπληξη η σταθερή και ασφαλής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε πολύ δύσκολη, για την κυβέρνηση, συγκυρία. 

Αυτό το 16%, που αναλογεί σε περίπου ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, αν τσιμεντωθεί στον χρόνο, θα αποτελέσει μια κρίσιμη πολιτική μάζα για τις εξελίξεις. Θα αποτελέσει ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος, που θα αναζητεί την πολιτική έκφρασή του. Το συγκυριακό επιφαινόμενο των αντιλήψεων αυτών των ανθρώπων συμπυκνώνεται στην άρνησή τους να εμβολιασθούν και στο ότι ο κορωνοϊός είναι μια μορφή γρίπης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συμπεριφορά τους. Στον πυρήνα αυτών των αντιλήψεων όμως βρίσκεται ο ανορθολογισμός. Η προσέγγιση της πραγματικότητας είτε με μεταφυσικά είτε με συνωμοσιολογικά κριτήρια. Ετσι, ερμηνεύουν τα γεγονότα με προκατασκευασμένες πεποιθήσεις, αγνοώντας αυτά που γίνονται γύρω τους. 

Ο αντισυστημισμός και η συνωμοσιολογία μετατράπηκαν σε ένα πλατύ πολιτικό ρεύμα στην περίοδο του αντιμνημονιακού αγώνα, όπου χωρούσαν και όλοι αυτοί που πίστευαν πως τα μνημόνια έφεραν την κρίση. Ολοι αυτοί που, σε τελική ανάλυση, συνέχεαν το αίτιο με το αποτέλεσμα. Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την περίοδο 2011-2014 ήταν ο κατεξοχήν φορέας του αντισυστημισμού, αποσυνέθεσε αυτόν τον χώρο, καθώς πλέον κινήθηκε, με όλες τις αντιφάσεις του, εντός του πλαισίου του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Ο άλλος χώρος έκφρασης του αντισυστημισμού, η Χρυσή Αυγή, κατέρρευσε υπό το βάρος των εγκληματικών πρακτικών της. 

Αίφνης, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν πολιτικά ορφανοί. Κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα δεν εξέφραζε και δεν εκφράζει την αποστροφή τους προς το σύστημα. Σήμερα, παραμένοντας πολιτικά άστεγοι, αρνούνται οτιδήποτε έχει συστημικό χαρακτήρα· τα υπάρχοντα κόμματα, τα ΜΜΕ, τον επιστημονικό λόγο. Πιστεύουν στον Σώρρα με την τράπεζα της Ανατολής. Στις προηγούμενες εκλογές, με την ψήφο του «χαβαλέ» έστειλαν στη Βουλή τον Λεβέντη. 

Ο κίνδυνος σήμερα βρίσκεται στο ενδεχόμενο να εμφανισθεί ένας ηγέτης ή ένας πολιτικός σχηματισμός που, με σοβαροφανή λόγο, θα εκφράσει τον ανορθολογισμό αυτών των πολιτών.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή