Οι Δίδυμοι Πύργοι και το Καπιτώλιο

Οι Δίδυμοι Πύργοι και το Καπιτώλιο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος κόσμος έμαθαν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι και η μόνη υπερδύναμη ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου – ευάλωτη και αυτή σε επιθέσεις από εξωτερικούς εχθρούς. Η κατάληψη του Καπιτωλίου προχθές από φανατικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι και η ισχυρότερη δημοκρατία είναι εκτεθειμένη σε εσωτερικούς κινδύνους. Οπως κάθε άλλη χώρα. Η Δημοκρατία, όμως, δεν κρίνεται από τις πράξεις μιας ακραίας μειοψηφίας, αλλά από τον πολιτικό πολιτισμό μιας χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από το σοκ που προκαλεί η εισβολή στο Κογκρέσο, μεγαλύτερη σημασία έχουν η συζήτηση για το τι προκάλεσε την επίθεση, πώς το διαχειρίζονται οι πολιτικοί, οι Αρχές και η κοινωνία, και τι θα ακολουθήσει.

Η συνεδρίαση γερουσιαστών και βουλευτών, που συνεχίστηκε μόλις αποχώρησαν οι εισβολείς, κατέληξε, όπως ήταν προγραμματισμένο, με την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν. Ηταν η πρέπουσα, θεσμική απάντηση στον Τραμπ και σε όσους στήριξαν την κυνική προσπάθειά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κατάληψη του Καπιτωλίου αποδεικνύει εγκληματική προχειρότητα των αρχών ασφαλείας, αλλά δεν σημαίνει κατάλυση της δημοκρατίας: οι δημοκρατίες δεν πυροβολούν τους πολίτες τους με την ευκολία άλλων καθεστώτων. Το ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε δείχνει πόσο έκρυθμη ήταν η κατάσταση και ότι πολλοί θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους· το ότι αν οι εισβολείς ήταν υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων θα είχαν αντιμετωπιστεί με βία πριν πλησιάσουν στο κτίριο είναι μέρος της συζήτησης περί διακρίσεων που αναμένεται να αναπτυχθεί τα ερχόμενα χρόνια και που θα κρίνει την ποιότητα της δημοκρατίας στις ΗΠΑ.

Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εκτροπή φέρει ο Τραμπ. Αντί να υπηρετήσει το σύνταγμα, υπέθαλψε την επικίνδυνη παράνοια μέρους των οπαδών, διεύρυνε τα πολιτικά και κοινωνικά ρήγματα της χώρας. Χωρίς σχέδιο, πέρα από το να προκαλεί ταραχή και να υπονομεύει τους θεσμούς, στηρίχθηκε σε επιφανή μέλη του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου για να φθάσει έως την προχθεσινή εκτροπή. Η θωράκιση της δημοκρατίας απαιτεί δικαιοσύνη και την επιβολή των νόμων – όχι μόνο για να τιμωρηθούν παραβάτες όπως ο Τραμπ και όσοι τον ενθάρρυναν, αλλά για να προστατευθούν οι πολίτες και το πολίτευμα. Μετά τον Τραμπ, ουδείς μπορεί να υποτιμήσει τους εσωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή