Τα χαρτιά της ΕΡΤ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ανυπόγραφο χαρτί που εμφανίστηκε σε πίνακα ανακοινώσεων της ΕΡΤ δημιούργησε δεύτερο θέμα, σχετικώς με τη βεράντα του κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη στην Ικαρία. Το χαρτί, όπως φαίνεται σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα social media, έγραφε «SOS-SOS Προς συναδέλφους Δ. Παραγωγούς. Δεν παίζουμε φωτογραφία, αλλά ούτε και βίντεο Κ. Μητσοτάκη από τη βεράντα του σπιτιού Στεφανάδη…».

Με δεδομένη την προϊστορία της κρατικής τηλεόρασης, μια τέτοια εντολή γίνεται ευκόλως πιστευτή. Γεννάται ένα ερώτημα, βεβαίως, αν αυτές οι «συστάσεις» δίδονται με τον τηλεβόα, δηλαδή αναρτημένες σε πίνακα ανακοινώσεων που τον βλέπουν όλοι. Αλλά άντε! Ας πιστέψουμε ότι «Δημόσιο είναι αυτό». Παρά τον πολυετή κυβερνητικό έλεγχο, ο οργανισμός δεν έχει μάθει ούτε τα βασικά της συνωμοτικότητας. Ας θεωρήσουμε ότι το χαρτί έχει την αόρατη υπογραφή της διοίκησης της ΕΡΤ και γι’ αυτό σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις.

Η ορατή πραγματικότητα όμως ήταν στους δέκτες όλων των Ελλήνων και παραμένει στον δικτυακό τόπο www.ert.gr. Την αποτύπωσε, με αδιάψευστα φωτογραφικά στοιχεία, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης του σταθμού Φώτης Καφαράκης: «Ιδού, λοιπόν, η επίμαχη φωτογραφία που τάχα κόπηκε από την ΕΡΤ, όπως μεταδόθηκε χθες στο μεσημβρινό δελτίο στις 12.00, στις 15.00 το μεσημέρι –στο οποίο προβλήθηκε και το βίντεο–, αλλά και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 21.00. Σημειώνω παρεμπιπτόντως ότι η ΕΡΤ ήταν από τα ελάχιστα κανάλια που πρόλαβαν και μετέδωσαν την είδηση ήδη από το Σάββατο το βράδυ στις 9» (Facebook 8.2.2021).

Μέχρις εδώ, όλα (σχεδόν) καλά. Εγινε μια καταγγελία για ένα χαρτί που δεν ξέρουμε από πού κρατά η σκούφια του. Η αντιπολίτευση ζήτησε εξηγήσεις· σε υπερβολικό ομολογουμένως τόνο, αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Ο υπεύθυνος της ΕΡΤ έδωσε αδιάψευστα στοιχεία. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει: «Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ με την ανάρτησή του επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες. Το βίντεο από το τραπέζωμα του κ. Μητσοτάκη με 40 άτομα έπαιξε… εκ παραδρομής για λίγα δευτερόλεπτα μόνο στο κυριακάτικο δελτίο των 15.00. Αποτέλεσμα ήταν μετά από φασαρία στην ΕΡΤ, όταν διαπιστώθηκε το “λάθος”, να αναρτηθούν στην αίθουσα παραγωγών οι επίμαχες γραπτές οδηγίες. Φυσικά η εντολή εξετελέσθη, καθώς τα υπόλοιπα δελτία της ΕΡΤ δεν είχαν κανένα πλάνο από το βίντεο στο οποίο φαίνονται ο κ. Μητσοτάκης με 40 άτομα να μπαίνουν στο σπίτι του κ. Στεφανάδη» (8.2.2021). Τι κι αν η είδηση με τη φωτογραφία έπαιξε τέσσερις φορές; Ο ΣΥΡΙΖΑ πιάνεται από τα μαλλιά του βίντεο.

Ο συγγραφέας Philip K. Dick είχε πει ότι «η πραγματικότητα είναι κάτι που δεν εξαφανίζεται αν σταματήσεις να την πιστεύεις». Ο John Lennon συμπλήρωσε: «Η πραγματικότητα αφήνει πολύ χώρο στη φαντασία». Και στα fake news θα προσθέταμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή