Κώστας Τασούλας: Στατιστικές

Κώστας Τασούλας: Στατιστικές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κώστας Τασούλας: Στατιστικές-1H συνάντηση είχε εκπληρώσει τον σκοπό της προτού πραγματοποιηθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει με δημόσια επιστολή του να συναντήσει τον πρόεδρο της Βουλής όχι γιατί προσδοκούσε αποτέλεσμα από το ραντεβού· αλλά γιατί το χρειαζόταν ως κομμάτι μιας σκηνοθεσίας.
 
Η σκηνοθεσία εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, καταγγέλλοντας περίπου όσα σημείωνε και στην επιστολή του. Δεν είναι άγνωστη αυτή η μεθοδολογία. Οι «θεσμικές πρωτοβουλίες» χρησιμοποιούνται ως ευφημισμός ενός αντιπολιτευτικού ακτιβισμού. Η αντιπολίτευση «υπερασπίζεται» το Κοινοβούλιο αποχωρώντας από αυτό, κατά τον ίδιο τρόπο που ζητούσε την αναστολή της νομοθετικής λειτουργίας για να «προστατεύσει» τη δημοκρατία.
 
Η απόπειρα εμπλοκής του Τασούλα σε αυτό το πολυπαιγμένο αντιπολιτευτικό σενάριο χρησίμευσε ως θεσμικό εφέ: Δεν τα λέμε μόνοι μας. Τα υποβάλλουμε και αρμοδίως. 
 
Ο πρόεδρος της Βουλής έχει φροντίσει να δημοσιευτούν τα στοιχεία για το πώς λειτούργησε το Κοινοβούλιο την περίοδο της καραντίνας. Και χθες, λένε, ζάλισε τον Τσίπρα με τη στατιστική, μετρώντας μόλις ένα κατεπείγον στα 113 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν το 2020 και μείωση 48% στις εκπρόθεσμες τροπολογίες – σαν να ήταν οι εκπρόθεσμες τροπολογίες ατμοσφαιρικοί ρύποι, που μπορούν να αιωρούνται ακινδύνως κάτω από το όριο συναγερμού. 
 
Το συμπέρασμα πάντως είναι ότι, και επί καραντίνας, όλοι μιλούν. Ολοι ψηφίζουν – έστω και εξ αποστάσεως. Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση κατέληξε να ζητάει απλώς την αντικατάσταση της επιστολικής ψήφου με ψήφο μέσω τηλεδιάσκεψης. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο λοκντάουν, τον περασμένο Μάρτιο, ήθελε να κλείσει τελείως η Βουλή – όπως είχε προτείνει με συνταγματολογική εμβρίθεια στέλεχός του στη διάσκεψη των προέδρων. Οψιμα κατέληξε στη θεωρία ότι ο κοινοβουλευτικός βίος στην πανδημία πρέπει να περιοριστεί μόνο στα μέτρα κατά της πανδημίας. 
 
Θα ήταν ένα μονοθεματικό Κοινοβούλιο πιο δημοκρατικό από το τωρινό; Οσο θα ήταν λιγότερο κομματική μια ΕΡΤ με διακομματική διοίκηση – με ποσόστωση διορισμένων κομισαρίων. Με αυτήν τη θεματολογία –θεσμικός λαϊκισμός και μιντιομανία– ο Τσίπρας επιστρέφει στην ατζέντα που αισθάνεται ότι του ταιριάζει. Επιστρέφει στη συγχώνευση της πλατείας με το βουλευτήριο και στα κάγκελα της ΕΡΤ.
 
Φάνηκε πάντως από την τήρηση του γραφειοκρατικού μέτρου στις διαρροές που ακολούθησαν της σαρανταπεντάλεπτης συνάντησης, ότι στην παρούσα φάση ο Τσίπρας δεν ήθελε να εμπλέξει στο παίγνιό του τον πρόεδρο της Βουλής προσωπικά. Ούτε ο Τασούλας είχε όρεξη να χάσει τη θεσμική του απόσταση από τον καβγά. Εκτός από εμμονή με την κοινοβουλευτική στατιστική, ο πρόεδρος της Βουλής έχει και επίγνωση της ελαφρότητας του πολιτικού θεάτρου. Ελίσσεται, χωρίς να τον πειράζει αν οι ελαφροί τον λέγουν ελαφρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή