Λευκοί, μεσήλικοι άνδρες αποφασίζουν για όλους

Λευκοί, μεσήλικοι άνδρες αποφασίζουν για όλους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σάνα Μαρίν, πρωθυπουργός της Φινλανδίας, επελέγη από το περιοδικό ΤΙΜΕ μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως για το 2021. Η φράση της, που επέλεξε η επιθεώρηση να προβάλει στο Twitter, είναι: «Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να έχουμε ανθρώπους από διάφορα φύλα, διαφορετικές γενιές και διαφορετικά περιβάλλοντα να συμμετέχουν στο κέντρο λήψης των αποφάσεων». Φαντάζομαι ήδη τους εχθρούς της πολιτικής ορθότητας να αλληθωρίζουν ενοχλημένοι. Κι όμως, το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και υπαρκτό, ιδιαιτέρως στη χώρα μας – και όχι τόσο στη Φινλανδία. Λευκοί, μεσήλικοι (συνήθως) προνομιούχοι άνδρες νομοθετούν, σχολιάζουν και αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα και ποικίλες πτυχές της ζωής μας: από τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, την ιθαγένεια και τα επιδόματα σε γονείς στη διάρκεια της πανδημίας μέχρι τις μετακινήσεις σε συνθήκες lockdown (π.χ. καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα ή για τη δημιουργία φούσκας και δικτύων αλληλοβοήθειας μεταξύ μονογονεϊκών οικογενειών). Αρθρογραφούν για το #ΜeΤoo και καταγγέλλουν τις υπερβολές του κινήματος, ανησυχούν αφ’ υψηλού για τη νέα γενιά χωρίς όμως να μπορούν να ταυτιστούν μαζί της, ψάχνουν το σωστό λεξιλόγιο όταν μιλούν για άτομα τρανς. 

Οταν σε μια σύσκεψη συμμετέχουν εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κανένας νέος, ουδείς ανοιχτά γκέι ή τρανς και είναι σχεδόν όλοι απόφοιτοι των δύο καλών ιδιωτικών ελληνικών σχολείων της χώρας, πώς είναι δυνατόν να ληφθούν αποφάσεις που καλύπτουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού; Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα ζήσαμε πρόσφατα όταν, κατά το νέο, σκληρότερο lockdown, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να απαγορεύσει τις διαδημοτικές μετακινήσεις στην Αττική. Κι αυτό, γιατί πιθανότατα όλοι οι συμμετέχοντες μένουν σε μεγάλα διαμερίσματα και ωραίες γειτονιές της Αθήνας ή των προαστίων, με πάρκα και δυνατότητες διαφυγής. Κάποιος κοινωνικά ευαίσθητος σκέφτηκε λοιπόν «ουπς, αυτό όμως είναι άδικο για όσους μένουν σε ασφυκτικά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές» και την τελευταία στιγμή διορθώθηκε η αδικία. Αν όμως στη σύσκεψη συμμετείχε και ένας κάτοικος αυτής της περιοχής, το λάθος θα είχε εξαρχής αποφευχθεί. Αλλο παράδειγμα: αυτήν τη στιγμή παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση στην απονομή ελληνικής ιθαγένειας ακόμη και σε ανθρώπους που πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις. Αν υπήρχαν μερικοί πολιτογραφημένοι Ελληνες με μεταναστευτικό παρελθόν σε κυβερνητικούς θώκους και αρμόδιες υπηρεσίες, θα ασκούσαν πιέσεις για να διευθετηθεί η κωλυσιεργία. 

Θέλω να πω ότι η συμπερίληψη και η δίκαιη εκπροσώπηση στα κέντρα αποφάσεων δεν είναι καμία αριστερή ιδεοληψία, όπως πολλοί νομίζουν. Είναι προϋπόθεση για την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, ακόμη και την οικονομική ανάπτυξη. Το ΤΙΜΕ δεν είναι δα και το Jacobin.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή