Για θυμηθείτε τι σας θυμίζει…

Για θυμηθείτε τι σας θυμίζει…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την Ε.Ε. Σας θυμίζει κάτι; Ο τίτλος είναι από τους χθεσινούς Financial Times, αλλά θυμίζει τις μελανότερες στιγμές της ελληνικής κρίσης χρέους, όταν πριν από σχεδόν μία δεκαετία τα μάτια όλων στρέφονταν στην Καρλσρούη, αφού η υπόσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM, η παραμονή της χώρας μας στο ενιαίο νόμισμα και κατ’ επέκταση η συνοχή της Ευρωζώνης εξαρτιόνταν από τις αποφάσεις των ερυθρόλευκα ντυμένων δικαστών. 

Το νομικό déjà vu αφορά το γενναιόδωρο πακέτο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο «παγώνει» μέχρι να βγει η ετυμηγορία. Σύμφωνα με το δυσοίωνο χρονοδιάγραμμα των FT, η έκδοση απόφασης θα μπορούσε να χρειαστεί αρκετούς μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι πίσω από την προσφυγή των 2.200 ευρωσκεπτικιστών στο σώμα βρίσκεται ο Μπερντ Λούκε, εκ των ιδρυτών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από το κόμμα. Ο Λούκε ήταν από τους πρωτεργάτες του μετώπου κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, κραδαίνοντας τον μπαμπούλα της μετατροπής της Ε.Ε. σε μια transfer union, μια αναδιανεμητική ένωση με αμοιβαιοποιημένο χρέος, στο πλαίσιο της οποίας ο εύρωστος Βορράς θα στηρίζει οικονομικά τον αδύναμο ευρωπαϊκό Νότο. 

Τα χρόνια κύλησαν, το Βερολίνο έκανε τολμηρές υποχωρήσεις λόγω πανδημίας και πάλι όμως βρισκόμαστε περίπου στην ίδια αφετηρία: με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να μπλοκάρει σημαντικές ενισχύσεις που θα οδηγήσουν σε επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ να έχουν εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία με αβέβαιο αποτέλεσμα. Τα κονδύλια του Ταμείου και η διαχείριση της πανδημίας, η σχέση των Βρυξελλών με την Τουρκία, η μεταναστευτική πολιτική τελούν έτσι σε καθεστώς αιχμαλωσίας της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. 

Αν κάνει κανείς έναν απολογισμό της θητείας Μέρκελ, μπορεί να της απονείμει τα εύσημα για το γεγονός ότι πέτυχε να κρατήσει την Ε.Ε. συσπειρωμένη, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις (οικονομική, μεταναστευτική και υγειονομική) και το Brexit. Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να της καταλογίσει ότι απέτυχε να αποσυνδέσει την εσωτερική πολιτική σκηνή από την ευρωπαϊκή, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να παραμένει σε μια αέναη αναμονή μέχρις ότου επιλυθούν τα εγχώρια, ενίοτε και εσωκομματικά, προβλήματα της Γερμανίας. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει 16 κρατίδια και το μεγαλύτερο εξ αυτών έχει πληθυσμό πάνω από μιάμιση φορά σαν της Ελλάδας, καταλαβαίνει κανείς γιατί οι προεκλογικές εκστρατείες στη Γερμανία διαρκούν… περίπου μία δεκαετία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή