Μέντορες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τηλέφωνο κόμπιαζε. Σταματούσε για λίγα δευτερόλεπτα, ζητούσε συγγνώμη για τη συναισθηματική φόρτιση, την ένταση στη φωνή, κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια να μην κλάψει, αλλά την ίδια στιγμή οι λέξεις που έβγαιναν από το στόμα της είχαν δύναμη και καθαρότητα. Το όνειρο της Κ. ήταν να γίνει ηθοποιός. Αγωνίστηκε πολύ για να το πραγματοποιήσει, εξετάσεις, σχολή, σεμινάρια, στοχοπροσήλωση, επίμονη μελέτη, σκληρή δουλειά, θυσίες. Ξεκίνημα με μικρούς θιάσους, όμως τα όνειρα σταθερά, μεγάλα. Κάποια στιγμή βρέθηκε στον δρόμο της ο σκηνοθέτης, ο δάσκαλος, ο πνευματικός καθοδηγητής· ο «μέντορας». 

«Δεν είσαι πολύ καλή αλλά θα σε στηρίξω, θα σε διδάξω, θα σε καθοδηγήσω», της έλεγε, «χαστούκι» και χάδι μαζί. Το μαρτύριο άρχισε στις πρόβες, όταν από την κολακεία περνούσε στην υποτίμηση και στις προσβολές, πολλές φορές μπροστά στους άλλους ηθοποιούς. Τη μια στιγμή τρυφερός και υποστηρικτικός, την άλλη είρων, χυδαίος και κακοποιητικός. Και πάντα, λίγο πριν εκείνη σπάσει και παραιτηθεί, λόγια ενθάρρυνσης, «πιστεύω σε σένα. Μπορείς, αρκεί…». Μια τακτική που έπιανε όχι μόνο στην Κ. αλλά και σε άλλα κορίτσια, που όταν άρχισαν να δημοσιοποιούν τις ιστορίες τους και να μοιράζονται εμπειρίες συντριβής και ψυχολογικής βίας, άρχισαν και να ενώνονται οι τελίτσες, να αποκαλύπτεται ολόκληρη η εικόνα, να ξεγυμνώνονται μοτίβα συμπεριφοράς.

⇒ Διαβάστε επίσης: Έρευνα για τις καταγγελίες στη γυμναστική διέταξε η εισαγγελέας

«Τώρα πια ξέρω τι σημαίνει μέντορας. Τραυματίστηκα, ταπεινώθηκα, πόνεσα, αλλά τώρα ξέρω. Ο μέντορας δεν σε οδηγεί στην εξάρτηση από το πρόσωπό του, σε μια βαθιά αρρωστημένη εξάρτηση, αλλά σε εμπνέει, σε κάνει να νιώθεις σίγουρη και ασφαλής». Ως μέντορες πιθανότατα παρουσιάζονταν και οι γυμναστές των 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής. Μέντορες που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, σεξουαλικές παρενοχλήσεις». 

Οσα καταγγέλλουν οι αθλητές στην επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό είναι σοκαριστικά και ήδη τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει εισαγγελέας. «Οι προπονητές, για να συνετίσουν τους αθλητές, τους χτυπούσαν στο πρόσωπο και στο σώμα, κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Αρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα». Οι καταγγελίες αφορούν το διάστημα από το 1985 κι έπειτα, και οι συμπεριφορές ποικίλλουν: ψυχολογική και σωματική βία, εξευτελισμός, σεξουαλική παρενόχληση. 

Ακόμη και αν πολλά απ’ αυτά έχουν παραγραφεί ή δεν μπορούν να αποδειχθούν, η αξία τους είναι ανεκτίμητη γιατί αποκαλύπτουν μηχανισμούς και μοτίβα, στον αθλητισμό, στο θέατρο, στον εργασιακό χώρο. Οταν οι ιστορίες επαληθεύουν η μία την άλλη, το απόστημα έχει σπάσει για τα καλά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή