Λάθη παλιά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες δίνουν κίνητρα στους εργαζομένους να εμβολιαστούν. Μία παραπάνω ημέρα άδειας η American Airlines, 80 δολάρια χαρτζιλίκι η Amazon, τσιγαριλίκι μαριχουάνας μια επιχείρηση στο Μίσιγκαν. Δεν ξέρω τι απ’ όλα αυτά θα είχε αποτέλεσμα στους εδώ σκεπτικιστές, αλλά ότι κάτι πρέπει να γίνει, είναι βέβαιο, ειδικά όσο οι ηλικιωμένοι και κυρίως οι υγειονομικοί συνεχίζουν σε μεγάλα ποσοστά να αρνούνται τον εμβολιασμό.

Η σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αποκαρδιωτική και μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν εμβολιαστεί ξεπερνούν το 75% ενώ στην Ελλάδα με δυσκολία φθάνουμε το 60%. Οσο για τους υγειονομικούς, οι 4 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι στο μέλλον θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Ισως είναι απαραίτητο.

Τι διαβάζουμε πίσω από τα ποσοστά: Οι ηλικιωμένοι, ομάδα περισσότερο ευάλωτη στον ιό, και οι υγειονομικοί, περισσότερο εκτεθειμένοι σε αυτόν απ’ όλους τους υπόλοιπους, φοβούνται περισσότερο το εμβόλιο για χ, ψ λόγους, απ’ ό,τι την ασθένεια από τον ιό. Δεν έχει νόημα να συζητήσουμε πόσο παράλογο είναι ένας 80χρονος να έχει μεγαλύτερο φόβο για τις επιπτώσεις ενός νέου εμβολίου, για μια πιθανή θρόμβωση λ.χ., απ’ ό,τι για τις επιπτώσεις μιας νέας και εν πολλοίς άγνωστης ασθένειας που έχει γονατίσει τον πλανήτη. Δυστυχώς, ο φόβος και η άγνοια που τρέφουν τον «ιό» της άρνησης έχουν βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και γι’ αυτό είναι δύσκολο τώρα, σε συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, να διαλύσουμε παγιωμένες αντιλήψεις. 

Σε πανελλαδική έρευνα που είχε διεξαγάγει πριν από μερικά χρόνια το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά για την μπερδεμένη εικόνα που έχουν οι Ελληνες για τα εμβόλια. Το 27% όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσε ότι δεν έκανε κανένα εμβόλιο στην ενήλικη ζωή του. Το 29% θεωρούσε πως οι κίνδυνοι παρενεργειών των εμβολίων είναι είτε ίδιοι είτε μεγαλύτεροι από τα οφέλη του εμβολιασμού.

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα; Η έλλειψη πληροφόρησης, εξηγούν οι ειδικοί, είναι το βασικό πρόβλημα, καθώς και η αδικαιολόγητη ανησυχία για πιθανούς κινδύνους από τα εμβόλια που έχουν πολλοί Ελληνες, αγνοώντας ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια. Και τα δύο έχουν άμεση σχέση με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, που παραμένει δυσλειτουργικός, με αποτέλεσμα να μη χτίζεται σχέση εμπιστοσύνης, να μην υπάρχει σωστή ενημέρωση. Για άλλη μία φορά βρίσκουμε μπροστά μας πράγματα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί ή διορθωθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εδώ και χρόνια. 

Το καλοκαίρι, λένε οι γιατροί, μπορεί να πετύχουμε ένα τείχος ανοσίας, αλλά για τον χειμώνα αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν πιάσουμε τον στόχο. Χρειαζόμαστε ποσοστό μεταξύ 80%-90% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί προκειμένου να φθάσουμε το 70% συνολικά στην κοινωνία, ώστε να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μόνον τότε θα μπορούμε να μιλάμε για «ελευθερία». Τουλάχιστον, αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό απ’ όλους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή