Το δικαίωμα των αθλητριών στη σιωπή και στη φωνή τους

Το δικαίωμα των αθλητριών στη σιωπή και στη φωνή τους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τενίστρια Ναόμι Οσάκα, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη, ζήτησε από τους διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός να την εξαιρέσουν από τις συνεντεύξεις Τύπου. Εξήγησε ότι από το 2018 περνάει περιόδους κατάθλιψης και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το παίξιμό της τής προκαλούν άγχος και την αποσπούν από το τουρνουά αυτό καθαυτό. Για την προσπάθειά της να παραβιάσει τους κανόνες τής επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων. Το τένις και η κάλυψη από τα ΜΜΕ πάνε χέρι χέρι, ήταν το επιχείρημα των διοργανωτών των τεσσάρων γκραν σλαμ, οι οποίοι την απείλησαν με οριστικό αποκλεισμό. Ετσι η Οσάκα αποφάσισε να αποχωρήσει, χωρίς να είναι γνωστό αν και πότε θα επιστρέψει στα γήπεδα. Η 23χρονη «αντάρτισσα βγάζει γλώσσα στους δημοσιογράφους», ήταν η ελληνική κάλυψη της είδησης. «Δεν ίδρωσε το αυτί της από τις απειλές», έγραψαν τα εγχώρια ΜΜΕ. «Κακομαθημένη» την αποκάλεσε ο Βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν, «ας βρει άλλη δουλειά», έγραψαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Μου κάνει εντύπωση η έλλειψη ευαισθητοποίησης απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας, έστω και αν αφορά πασίγνωστους και κροίσους αθλητές (-τριες). Σε μια παλιότερη συνέντευξη Τύπου, το 2018, η Οσάκα εμφανώς καταβεβλημένη μοιάζει να αγωνίζεται να απαντήσει στις ερωτήσεις, λέει ότι «το παίξιμό της ήταν Ο.Κ.» και πως η ίδια είναι «μια Ο.Κ. αθλήτρια» και παραδέχεται ότι αισθάνεται κατάθλιψη, αλλά οι αθλητικογράφοι εξακολουθούν να την πιέζουν να απαντήσει, σε σημείο που μοιάζει έτοιμη να βάλει τα κλάματα. «Οποιος με ξέρει, γνωρίζει ότι είμαι εσωστρεφής και όσοι με έχουν δει στα τουρνουά θα έχουν προσέξει ότι φοράω ακουστικά γιατί με βοηθάει να κατευνάζω την αγωνία μου μπροστά στο κοινό», εξήγησε η ίδια σε ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια, για να αιτιολογήσει το αίτημά της να μη συμμετάσχει στις συνεντεύξεις. 

Θα ακουστεί λίγο απλουστευτικό, αλλά σκεπτόμενη και την περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, διαπιστώνω όλο και συχνότερα πόσο δύσκολα γίνεται ανεκτό στις αθλήτριες το δικαίωμα στη σιωπή ή έστω το δικαίωμα να μιλήσουν όποτε εκείνες επιλέξουν. Είναι απίστευτο ότι για τις γυναίκες των σπορ υπάρχει τόση δυσανεξία απέναντι στο αίτημα να διαμορφώσουν μόνες τους τη φωνή τους, να μην τους επιβληθεί η φλυαρία. Και είναι ακόμη πιο εξοργιστικός αυτός ο καταναγκασμός, όταν συγκριθεί με την ασύμμετρη επιείκεια απέναντι στους αθλητές. Ο συνάδελφος της Οσάκα, Νόβακ Τζόκοβιτς, για παράδειγμα, συστηματικός αρνητής των εμβολίων και του κορωνοϊού, δεν αντιμετώπισε ούτε πρόστιμο ούτε άλλη ποινή που στην κορύφωση της πανδημίας διοργάνωσε ένα τουρνουά από το οποίο κόλλησαν COVID-19 πολλοί τενίστες, αλλά και ο ίδιος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή