Ο βασιλιάς των σπορ στον θρόνο του

Ο βασιλιάς των σπορ στον θρόνο του

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«It’s coming home» ή « It’s coming to Rome»; Οι Αγγλοι φίλαθλοι συμπύκνωσαν σε σύνθημα την 55χρονη δίψα τους για τρόπαιο από την εθνική ομάδα. Από τον τελικό του Μουντιάλ του 1966 και την επικράτηση επί της Δυτικής Γερμανίας με ένα από τα πλέον αμφισβητούμενα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η Αγγλία δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε τελικό. Παρά τη μεγάλη ποδοσφαιρική ισχύ σε επίπεδο συλλόγων, σε επίπεδο εθνικής ομάδας υστερεί. Και δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το Euro, κάτι που έχουν κάνει όλες οι ισχυρές ποδοσφαιρικά χώρες της Ευρώπης, αλλά και η Ελλάδα, η Δανία, η Τσεχοσλοβακία, κάνοντας την έκπληξη. Η Αγγλία, εξαιτίας, εν πολλοίς, του αμφισβητούμενου γκολ του Τζεφ Χαρστ, με το οποίο κατέκτησε το Μουντιάλ του 1966, αλλά και εξαιτίας της συνολικότερα φτωχής παρουσίας της σε μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, δεν κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του διεθνούς ποδοσφαιρικού κοινού. 

Οι Ιταλοί φίλαθλοι προσάρμοσαν το αγγλικό σύνθημα στα δικά τους «θέλω» και το έκαναν «It’s coming to Rome». Είναι ο 4ος τελικός για την Ιταλία σε Euro και συνολικά η 10η παρουσία της σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, αν προστεθεί και η συμμετοχή της σε Μουντιάλ. Στους ολονύκτιους πανηγυρισμούς για την πρόκριση στον τελικό επί της Ισπανίας αποδίδεται το γεγονός ότι το πρωί της Τετάρτης σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι καθαριότητας της Ιταλίας δεν βρέθηκαν στο πόστο τους. Η δίψα για το τρόπαιο είναι μεγάλη και στην Ιταλία. Αν η συλλογική υποστήριξη των απανταχού φιλάθλων μπορεί με έναν μεταφυσικό τρόπο να επηρεάσει το αποτέλεσμα, η Ιταλία έχει σαφές προβάδισμα. Ακόμη και τις εποχές του καταστροφικού για το θέαμα κατενάτσιο, η «σκουάντρα ατζούρα» κατάφερνε να κερδίσει τις καρδιές πολλών ποδοσφαιρόφιλων. 

Ενας τελικός είναι πάντοτε εκτός προγνωστικών. Οι ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο χωρίς να μετράνε οι προηγούμενες επιδόσεις τους. Το φετινό Euro, μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, δεδομένων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ήταν μεγάλη γιορτή για τους απανταχού φίλους του ποδοσφαίρου. Και είχε εκπλήξεις, είχε θέαμα, είχε ανατροπές, έχει έναν πολλά υποσχόμενο τελικό με δύο ομάδες που διψούν για το τρόπαιο. Βεβαίως, μια ανάσα πριν από τον τελικό της Κυριακής, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν λείπουν. Πολλοί μιλούν για προνομιακή μεταχείριση των Αγγλων, που έπαιξαν τα περισσότερα παιχνίδια εντός έδρας και θα βρεθούν στην έδρα τους και στον τελικό. Τη σχετική συζήτηση αναζωπύρωσε το πέναλτι με το οποίο ήρθε για την Εθνική Αγγλίας η νίκη επί των Δανών προχθές, που θεωρήθηκε οριακό. Ο,τι και αν γίνει, η Κυριακή θα είναι μια γιορτή για το ποδόσφαιρο. Την περιμένουν εκατομμύρια φίλαθλοι, που, πέρα από την όποια προτίμησή τους, ελπίζουν και προσδοκούν να νικήσει το ποδόσφαιρο. Το ραντεβού με τον τελικό στις 10 το βράδυ. 

Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένας άλλος μεγάλος τελικός, ίσως η πιο κλασική ποδοσφαιρική αναμέτρηση, Αργεντινή εναντίον Βραζιλίας, στον τελικό του Copa America.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή