Το αφήγημα και το παραμύθι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λένε οι δημοσκοπήσεις, το λέει και η κοινή λογική. Η αντιπολίτευση που συντηρούσε ένα κόμμα στο 4% δεν μπορεί να θρέψει ένα κόμμα του 31%. Θα συμφωνήσουμε ότι το 2015 η ίδια ρητορεία εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36%, για να συγκυβερνήσει με τη Δεξιά του κ. Πάνου Καμμένου. Αλλά τότε οι καιροί δεν ήταν κανονικοί. Τρίτο κόμμα στη Βουλή ήταν η Χρυσή Αυγή. Ενα μεγάλο μέρος των πολιτών είχε πειστεί πως υπάρχει μια άλλη πολιτική, μαγική και καραμπουζουκλίδικη, η οποία έλεγε ότι όσο περισσότερο ξοδεύουμε τόσο περισσότερα μας μένουν. Επτά στους εκατό, μάλιστα, είχαν πειστεί ότι το φάρμακο ήταν να μπουν κάποιοι τραμπούκοι στη Βουλή «για να τους πλακώσουν στο ξύλο».

Ευτυχώς αυτός ο εφιάλτης έφυγε· ελπίζουμε ανεπιστρεπτί. Τώρα οι πολίτες είναι πιο σοφοί. Εμαθαν ότι το κράτος δεν είναι λεφτόδενδρο, ότι έχει έσοδα και έξοδα, και τα δεύτερα πληρώνονται από τα πρώτα. Κατανοούν τα όριά του και θέλουν διαχειριστή, κάποιον που να κάνει περισσότερα με τα πολλά ή λίγα μέσα που έχει διαθέσιμα.

Δεν νομίζουμε ότι οι πολίτες συγκινούνται πια από τις κραυγές «νεοφιλελευθερισμός στα πρόβατα!». Πόσο καιρό και για πόσες κυβερνήσεις θα το ακούν; «Νεοφιλελεύθερος» βαφτίστηκε ο κατεξοχήν σοσιαλδημοκράτης κ. Κώστας Σημίτης· για νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατηγορήθηκε ο κ. Κώστας Καραμανλής (που τίναξε το δημόσιο ταμείο στον αέρα, προσλαμβάνοντας μέχρι και αγροφύλακες)· «Πινοσέτ» ο κ. Γιώργος Παπανδρέου· «τραπεζίτης», και συνεπώς στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος· «ακροδεξιός νεοφιλελεύθερος» ο κ. Σαμαράς (που ξανάκλεισε όσα επαγγέλματα είχαν ανοίξει)· «νεοφιλελεύθερος ακροδεξιός» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξοδεύει αφειδώς λόγω πανδημίας. Με τόσο νεοφιλελευθερισμό, πώς στην ευχή γίνεται να δουλεύει μέσος Ελληνας τον μισό χρόνο (179 από τις 365 ημέρες) για να πληρώνει το κράτος, για φόρους και εισφορές; (Ερευνα ΚΕΦίΜ 7.7.2021)

Πολλοί λενε ότι η Αριστερά χρειάζεται ένα καινούργιο «αφήγημα» για να συγκινήσει. Μπορεί, αλλά αυτό προϋποθέτει να εγκαταλείψουν το παραμύθι. Δεν ήρθε «εργασιακός μεσαίωνας» με το νομοσχέδιο του κ. Κωστή Χατζηδάκη, αλλά η Αριστερά θα ήταν χρήσιμη αν, αντί να κλαυθμηρίζει, πρότεινε κάποια ανταλλάγματα για τη διευθέτηση του χρόνου των εργαζομένων. Δεν «κατακερματίζεται η ενιαία εκπαιδευτική διαδικασία και προετοιμάζεται η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», όπως λέει ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης (23.6.2021). Εμπλουτίζεται. Δεν παράγεται «αγοραίο» σχολείο, όταν γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, όπως είπε ο κ. Νίκος Φίλης, ούτε «προάγονται ο ανταγωνισμός και η ανασφάλεια». Τα σχολεία μπορεί να προσαρμοστούν στον 21ο αιώνα. Συνεπώς, δεν είναι στραβός ο γιαλός, λόγω «συστημικών ΜΜΕ». Στραβά συνεχίζουν να αρμενίζουν προς το 4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή