Μπάλα είναι και διδάσκει

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια, προ διετίας, συζήτηση για το ποδόσφαιρο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο επί μία δεκαετία (2010-2020) αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζόρντι Καρντονέρ, είχε πει: «Οταν ήμουν μικρός το ποδόσφαιρο ήταν άθλημα. Στην εποχή μας είναι κουλτούρα, ένα σύστημα αξιών». 

Οσα διαδραματίστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το Euro έρχονται να επιβεβαιώσουν τα λόγια του. Το τουρνουά, άλλωστε, ήρθε στο τέλος μιας ιδιαίτερα δύσκολης σεζόν, όπου παίκτες, φίλαθλοι, όλοι ανεξαιρέτως, ήρθαμε αντιμέτωποι με την απομόνωση και την απώλεια, όπως έγραψε στην επιστολή του με τίτλο «Αγαπητή Αγγλία» ο προπονητής της εθνικής ομάδας της χώρας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ. «Λέω στους παίκτες πριν από κάθε αγώνα ότι, όταν βγαίνετε εκεί, έχετε την ευκαιρία να προσφέρετε στιγμές, που οι άνθρωποι θα θυμούνται για πάντα. Συμμετέχετε σε μια εμπειρία που θα διαρκέσει στο συλλογικό υποσυνείδητο της χώρας», έγραψε ο κόουτς. 

Ενα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της ανοικτής επιστολής, ο 23χρονος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ έστειλε ένα εξίσου ηχηρό μήνυμα, απαντώντας στις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκε μετά το χαμένο πέναλτι του τελικού: «Μπορώ να δεχθώ κριτική για την απόδοσή μου, αλλά δεν θα απολογηθώ ποτέ για το ποιος είμαι και από πού ήρθα. Είμαι ο Μάρκους Ράσφορντ, ένας 23χρονος μαύρος από το Γουίγκινγκτον». 

Στο συλλογικό «δράμα» των Αγγλων είχε προλάβει, εμμέσως, να απαντήσει μερικές ημέρες νωρίτερα ο Λουίς Ενρίκε, προπονητής της Εθνικής Ισπανίας, ο οποίος το 2019 έχασε από καρκίνο την 9χρονη κόρη του Χάνα. Μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του στα πέναλτι δήλωσε: «Είμαι κουρασμένος να βλέπω τα παιδιά σε τουρνουά να κλαίνε για μια ήττα. Οταν χάνεις πρέπει να συγχαίρεις τον αντίπαλό σου και να ξεκινάς ξανά. Δεν πρέπει να κλάψουμε, αλλά να σηκωθούμε και να προσπαθήσουμε ξανά στο επόμενο τουρνουά». Μετά τον αποκλεισμό λέγεται ότι επέστρεψε στα αποδυτήρια, έβαλε κλασική μουσική και ανέβασε την ένταση. 

Για δάκρυα χαράς μίλησε, με την ωριμότητα που του προσδίδουν οι 107 συμμετοχές στην εθνική ομάδα της χώρας του, ο αρχηγός της πρωταθλήτριας Ιταλίας Τζόρτζιο Κιελίνι μετά την κατάκτηση του τροπαίου: «Αυτά τα δάκρυα χαράς είναι όλα αφιερωμένα σε εσάς. Στα μάτια και στην καρδιά μας βλέπαμε εσάς. Τον πόνο όσων υπέφεραν, τις προσπάθειες όσων γονάτισαν από την πανδημία, την επιθυμία για ζωή…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή