Στη φυλακή του Μαλανδρίνου, τα μεροκάματα στην κουζίνα έχουν διπλασιαστεί. Τα πρώτα καζάνια με φαγητό μπαίνουν στη φωτιά τα ξημερώματα, ώστε μέχρι την ώρα του μεσημεριανού οι κρατούμενοι – μάγειρες να έχουν προλάβει να ετοιμάσουν όλες τις μερίδες του φαγητού. Οσοι μάλιστα γνωρίζουν την καθημερινότητα της φυλακής λένε ότι εάν στις πτέρυγες δεν υπήρχαν τα μικρά κουζινάκια των κρατουμένων, η υποδομή δεν θα επαρκούσε για να σιτιστούν όλοι οι τρόφιμοι. Στο Μαλανδρίνο και γενικά στις κλειστές φυλακές ο αριθμός των κρατουμένων ξεπερνά κατά πολύ τη χωρητικότητά τους. Αγγίζει συνολικά τις 13.000, με τις θέσεις πάντως να μην υπερβαίνουν τις 10.000.
Η μάλλον ζοφερή καθημερινότητα των φυλακών, ωστόσο, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, παρά τις ενστάσεις των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και έμπειρων ποινικολόγων, που υποστηρίζουν σθεναρά ότι η αυστηροποίηση των ποινών δεν έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Πολλοί λένε ότι η Νέα Δημοκρατία έπεσε στην παγίδα που η ίδια «έστησε», καθώς με τη συνεχιζόμενη κριτική της στον νόμο Παρασκευόπουλου δυσκολεύεται πολιτικά να ψηφίσει ακόμα και τον ήπιο νόμο αποσυμφόρησης που έχει ήδη από την περίοδο του πρώτου lockdown ετοιμάσει και κρατάει στο συρτάρι της η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Το αντίθετο.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το όριο αποφυλάκισης για τους καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη για ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες, ληστεία και εκβιάσεις είναι τα 18 αντί τα 16 χρόνια. Ακόμα, στερείται η δυνατότητα αντικατάστασης της κράτησης με το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης – το γνωστό «βραχιολάκι». Υπάλληλοι των φυλακών προειδοποιούν ότι οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για τη μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, θα εντείνουν την πίεση που ήδη ασκείται στα «κλειστά» σωφρονιστικά καταστήματα. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι ενστάσεις των νομικών, που τονίζουν ότι για τους «σκληρούς», κατά συρροήν εγκληματίες ελάχιστη σημασία έχει εάν θα μείνουν στη φυλακή 18 αντί για 16 χρόνια. «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μη συλληφθούν», λένε. Το περί δικαίου αίσθημα πάντως των πολιτών, που χάρη και στην επιμονή των ΜΜΕ συγκλονίστηκε από υποθέσεις όπως αυτή των Γλυκών Νερών ή της Φολεγάνδρου, ικανοποιήθηκε.