Επίσκεψη Μενέντεζ: Ενας ισχυρός φίλος στην Ουάσιγκτον

Επίσκεψη Μενέντεζ: Ενας ισχυρός φίλος στην Ουάσιγκτον

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα συναντηθεί –μεταξύ άλλων– με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ θα μιλήσει στο Μουσείο της Ακρόπολης σε φόρουμ της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πρόκειται για τον πιο ισχυρό, συνεπή και αποτελεσματικό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Εχει μακρά θητεία στο Κογκρέσο και η επιρροή του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι ουσιαστική. Για την Αθήνα και τη Λευκωσία ήταν πάντα εκεί, ανεξαρτήτως της πολιτικής των εκάστοτε ενοίκων του Λευκού Οίκου και των πλειοψηφιών στο Κογκρέσο.

Αποδεικνύει με πράξεις την ευαισθησία και υποστήριξή του στον Ελληνισμό, που δεν είναι απόρροια πολιτικών ή οικονομικών υπολογισμών, αλλά προσωπικών δεσμών που έχουν γεννήσει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τις ανησυχίες, την ασφάλεια, αλλά και για τη στρατηγική αξία της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Οσοι έχουμε παρακολουθήσει από κοντά την πορεία του, γνωρίζουμε την οξυδέρκειά του. Δεν αναλώνεται σε γενικόλογες δηλώσεις. Επιτελεί έργο. Νομοθετεί. Πρωτοστατεί στην επιβολή κυρώσεων όπου αυτές απαιτούνται. Στις ακροάσεις διπλωματών που επιλέγονται για χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αυστηρός και εκμαιεύει δεσμεύσεις. Η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον σέβεται και τον υπολογίζει.

Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ τα τελευταία 15 χρόνια –είχε προηγηθεί πολυετής θητεία του ως βουλευτής– συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, καθώς –σε αντίθεση με τα κοινοβουλευτικά συστήματα της Ευρώπης όπου το κυβερνών κόμμα έχει την απόλυτη εξουσία– στις ΗΠΑ τα νομοθετικά σώματα έχουν τον δικό τους διακριτό ρόλο και επιρροή.

Εχει συνεργαστεί στενά με όλους τους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, ακόμη κι αν κάποιοι τον στενοχώρησαν, όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, όταν ως πρόεδρος της Κύπρου εκθείαζε τον Κάστρο και αποφάσιζε να ανοίξει πρεσβεία στην Αβάνα. Ο Μενέντεζ δεν έκρυψε τότε την πικρία του, λόγω της προσωπικής του ευαισθησίας για την Κούβα και της αντίθεσής του στο καθεστώς Κάστρο, ωστόσο η στάση του έναντι της Κύπρου δεν επηρεάστηκε.

Διαχρονικός υποστηρικτής των δικαιωμάτων, αλλά και της γεωπολιτικής αξίας της Αθήνας και της Λευκωσίας, ο Μενέντεζ έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, με κορυφαία τον νόμο East Med. Πρόσφατα πίεσε το Πεντάγωνο για την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ορθώς τον υποδεχόμαστε με τόση θέρμη και δεν χρειάζονται υπερβολές, που ούτε ο ίδιος θέλει. Αυτό που έχει σημασία είναι να προστατεύσουμε αυτή τη σχέση που εκνευρίζει κάποιους γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή των συσχετισμών ισχύος στην περιοχή και θωρακίζει την Ελλάδα, καθώς την εντάσσει όλο και πιο ουσιαστικά στην αμερικανική στρατηγική στην Αν. Μεσόγειο.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη αξία –συμβολική και ουσιαστική– θα έχει η συνάντηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον Ελληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή