Όχι άλλα παιχνίδια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε ενημερώσει ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης τον Αλέξη Τσίπρα; Είχε στείλει sms στο Μέγαρο Μαξίμου και αν ναι, πότε ακριβώς; Εθεσε πράγματι ως προϋπόθεση για την αποδοχή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας την εξασφάλιση της συναίνεσης από τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά; Τελικά, ποιος εγκλώβισε ποιον, ποιος την «έστησε» σε ποιον, ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από το «ναι», που έγινε λίγο πριν από την ορκωμοσία «όχι»; Πραγματικά δεν ξέρω ποιον αφορούν όλα αυτά. 

Αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση πιστεύουν ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το παρασκήνιο στην υπόθεση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, πλανώνται πλάνην οικτράν. Με εξαίρεση έναν στενό κομματικό πυρήνα και μερικούς πολιτικούς αναλυτές, κανείς δεν ασχολείται με τα παιχνίδια εντυπώσεων και με το ποιος έχει τα μεγαλύτερα πολιτικά οφέλη σ’ αυτή την ιστορία. 

Ειδικά όσοι έχουν υποφέρει από τις φυσικές καταστροφές, έχουν δει ανθρώπους τους και περιουσίες μιας ζωής να χάνονται, τεράστιες εκτάσεις πρασίνου να γίνονται στάχτη μέσα σε λίγες ώρες, όχι μόνο δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αλλά οργίζονται με την ασυνεννοησία, την αδιαφορία, την έλλειψη σοβαρότητας. 

Θα περίμενε κανείς ότι το πολιτικό προσωπικό έχει πάρει μαθήματα από τις τραγωδίες των τελευταίων χρόνων. Η χώρα έχει ανάγκη από μια εθνική στρατηγική θωράκισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Εχει ανάγκη από ένα σχέδιο για την πολιτική προστασία, που ιδανικά πρέπει να διαθέτει υπερκομματική έγκριση και επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής και αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων. Είναι τόσο δύσκολο να συνεννοηθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να επιλέξουν το πρόσωπο, να συμφωνήσουν στην οργανωτική δομή; 

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» δημοσιεύθηκαν τα συμπεράσματα των ερευνητών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Σταύρου Ντάφη, Γιώργου Κύρου και Κώστα Λαγουβάρδου για τους φετινούς καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν από ακραία υψηλές τιμές θερμοκρασίας, δύο σοβαρά κύματα καύσωνα, θερμοκρασιακά ρεκόρ και πολλές ημέρες όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν πάνω από τη μέση μηνιαία τιμή της δεκαετίας 2010-2019. 

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο Κ. Λαγουβάρδος, «έχει ιδιαίτερη σημασία πως η σύγκριση γίνεται με τις μέσες τιμές της δεκαετίας 2010-2019, η οποία είναι η θερμότερη περίοδος στη σύγχρονη ιστορία των καταγραφών θερμοκρασίας. Επομένως, οι θετικές αποκλίσεις των τιμών έχουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα».

Η κλιματική κρίση θα οξύνεται και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα ζούμε το «κάθε πέρυσι και καλύτερα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους μας. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες λοιπόν και τα περιθώρια στενεύουν. Δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδια εντυπώσεων. Η συνεννόηση είναι μονόδρομος, αλλά και απαίτηση της πλειονότητας των πολιτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή