ΑΠΟΨΕΙΣ

Άρωμα οκταετίας

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ήρθαν σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυβέρνηση. Η φθορά ήταν υπό έλεγχο, αλλά δεν γνωρίζαμε αν έχει δυναμική. Ως εκ τούτου, το Μέγαρο Μαξίμου απέβλεπε με τις δύο εμφανίσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αυτό το κλίμα να αναστραφεί. Και κατά γενική ομολογία ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε, με δύο κινήσεις. Μια πολιτική και μια οικονομική, που έδωσαν και τον χαρακτήρα στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. 

Η πολιτική κίνηση αφορούσε τη δήλωσή του πως συναίνεση με αυτούς που δεν την επιθυμούν είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Και είναι λογική αυτή η απόφαση. Η συναίνεση θέλει δύο. Μονομερής συναίνεση σημαίνει παράδοση και ο υπάρχων συσχετισμός δυνάμεων δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Συνεπώς η κυβέρνηση θα βαδίσει πάνω στο πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε και το οποίο ήταν σαφές. 

Η δεύτερη κίνηση αφορούσε τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές. Μια κοινωνία που ταλαιπωρήθηκε από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ασήμαντο να ακούει για μειώσεις φορολογικών συντελεστών και για αφορολόγητο στις γονικές παροχές. Είναι ελαφρύνσεις άμεσα μετρήσιμες, που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Αλλωστε, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι υποσχέσεις, αλλά εξαγγελίες. Θα εφαρμοστούν άμεσα χωρίς αστερίσκους, όρους και προϋποθέσεις. Και σε αυτό το βασικό σημείο υπερέχει, εξ αντικειμένου, ο πρωθυπουργός από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος υπόσχεται. Και τις υποσχέσεις τις έχουν ακριβοπληρώσει οι πολίτες. 

Ο πρωθυπουργός με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη απέδειξε πως μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα. Για την κυβέρνηση ήταν σημαντικό, μετά είκοσι έξι μήνες στην εξουσία, να διατηρήσει ένα προβάδισμα ασφαλείας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακτώντας μέρος των απωλειών που προξένησαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου. 

Η επιτυχημένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη έχει και μια παράπλευρη συνέπεια. Θέτει πολύ ψηλά τον πήχυ των υποσχέσεων για τον Αλ. Τσίπρα, σε τέτοιο σημείο που αν επιδιώξει να τον υπερβεί το Σαββατοκύριακο, θα μας υπενθυμίσει το ατυχές «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Κάτι που και ο ίδιος θα ήθελε να ξεχάσει. 

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αποδρομής, για να χρησιμοποιήσω λέξη άρτι ενταχθείσα στο συριζαϊκό λεξιλόγιο. Απεναντίας, φαίνεται πως σχεδιάζει την επόμενη τετραετία της.