Γύρω από έναν πλανήτη σε κρίση

Γύρω από έναν πλανήτη σε κρίση

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικό σημειωτόν στους εμβολιασμούς, αντιπολιτευτικές ψηφοθηρικές κορώνες, πλημμυρίδα παραλογισμού στα κοινωνικά δίκτυα. Aκόμη, ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Αυστραλία, ήττα της Δύσης στο Αφγανιστάν, τρύπα του όζοντος σε διαστάσεις Ανταρκτικής, 40 εκατ. θάνατοι στον κόσμο από πείνα…

Την ίδια στιγμή, οι πρώτοι τουρίστες του Διαστήματος βρίσκονται σε τριήμερη τροχιά γύρω από τη Γη· η παρθενική διαστημική πτήση με πλήρωμα τον δισεκατομμυριούχο Τζάρεντ Αϊζάκμαν και τρεις πολίτες που επελέγησαν μέσω φιλανθρωπικών κληρώσεων, γράφει ήδη Ιστορία. Ο πύραυλος «Falcon 9» της SpaceX του Ελον Μασκ έστειλε χθες τα ξημερώματα την κάψουλα Dragon 150 χλμ. πάνω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για 45 περιστροφές γύρω από τον πλανήτη σε κρίση. Θα διαμορφώσει ένα άλλο βλέμμα πάνω στον σπαρασσόμενο, διαιρεμένο κόσμο μας; Θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την ανθρώπινη επιβίωση στον θαυμαστό γήινο οίκο μας;

Δύσκολο. Ο Μασκ, ο οποίος επιθυμεί να πεθάνει από φυσικό θάνατο στον Αρη, ναι μεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη δημιουργία αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη, ωστόσο ναυλώνει τους πυραύλους του για διαστημικό τουρισμό. Πιθανώς το ίδιο θα πράξει και ο Τζεφ Μπέζος, που προετοιμάζει την έξοδο του είδους σε εγκαταστάσεις σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει να εκτελεί 400 διαστημικά τουριστικά ταξίδια τον χρόνο. Μια νέα βιομηχανία γεννιέται χωρίς κανέναν περιβαλλοντικό ή άλλο κανόνα. Καταβάλλονται ιλιγγιώδη ποσά, που θα μπορούσαν –λένε οι επικριτές– να διατεθούν για την άμβλυνση των οξύτατων κοινωνικών προβλημάτων στη Γη.

Η ολιγοήμερη μεταπήδηση στις απαρχές του απώτερου σύμπαντος προφανώς δεν σχετίζεται με τη φλόγα της εξερεύνησης, η οποία ώθησε τον άνθρωπο έξω από τη γήινη έλξη, στο τελευταίο σκαλί της κλίμακας των ερωτήσεων και σε αδιανόητα άλματα, αλλά με το κυνήγι της συγκίνησης που προκαλούν οι εξωτικές –εξωγήινες– εμπειρίες. Δεν αποτελεί μια διαδικασία κάθαρσης από ολέθριες πρακτικές και μίση, μια αναζήτηση τελεολογικού τύπου απαντήσεων που θα μειώσουν τη δυσβάσταχτη άγνοια για την αιτία και τον σκοπό της ύπαρξης. Ομως συνδέονται με ένα συνταρακτικό σύνολο αλλαγών, πολύ μεγαλύτερο από την εξωπλανητική επέκταση του τουρισμού και το κυνήγι του κέρδους. Επειτα, τα προβλήματα επί της Γης δεν λύνονται από ανθρώπους εν γένει εσωστρεφείς, αλλά από ειδικούς που δεν σταματούν να εκπλήσσουν μαχόμενοι για τα δύσκολα θετικά βήματα του είδους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή