Σύνοδος στη βράση των εξελίξεων

Σύνοδος στη βράση των εξελίξεων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική και χρήσιμη είναι η σημερινή συνάντηση κορυφής των μεσογειακών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Η έλευση της προέδρου της Επιτροπής και των ηγετών των Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Κύπρου και Μάλτας μάς υπενθυμίζει ότι λύσεις για τα προβλήματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας καθημερινώς θα βρεθούν μόνο μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι σημαδιακό ότι μόλις προχθές, στην ετήσια ομιλία της για την Κατάσταση της Ενωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την κοινή αντίδραση στην υγειονομική, οικονομική και κλιματική κρίση. Λίγες ώρες αργότερα, αιφνιδιάζοντας την Ε.Ε., οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ανακοίνωσαν μια αμυντική συνεργασία σε προφανή απάντηση στην έντονη κινεζική κινητικότητα στη ζώνη Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού. 

Πέρα από τα ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη (που συμπεριλαμβάνει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, το μεταναστευτικό και το Αφγανιστάν), ο προχθεσινός αιφνιδιασμός και η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απαιτεί συζήτηση για την ανάγκη μιας κοινής πολιτικής άμυνας. Οι επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας και της Τουρκίας δεν προκάλεσαν την αναγκαία ανησυχία σε όλες τις χώρες-μέλη, όμως ο κίνδυνος παραγκωνισμού της Ενωσης στη διαμάχη των μεγάλων δυνάμεων ίσως αφυπνίσει τις κυβερνήσεις που αμφιταλαντεύονται ακόμη. Δεν είναι μόνο το κλίμα και το περιβάλλον, η οικονομία, η υγεία και η μετανάστευση που απαιτούν ισχυρή Ενωση, ώστε να προστατευθούν οι χώρες-μέλη, αλλά και η διεθνής ανακατάταξη δυνάμεων και ισορροπιών. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν σταθούν ενωμένοι, εάν δεν αναπτύξουν στρατηγική και δύναμη, θα χάσουν ακόμη περισσότερη επιρροή, θα είναι ευάλωτοι σε όλους τους κινδύνους που συσσωρεύονται.

Η κεντρική δύναμη της Ε.Ε., η Γερμανία, δεν συμμετέχει στις σημερινές συζητήσεις της ομάδας Med9, οι οποίες πιθανώς θα καταλήξουν σε μια κοινή διακήρυξη για την ανάγκη στρατηγικής και ενότητας. Η συγκυρία, όμως, είναι θετική. Οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενισχύσουν δυνάμεις που θέλουν ισχυρότερη ένωση. Επίσης, το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο έδειξε ότι 8 στους 10 πολίτες της Ε.Ε. τάσσονται υπέρ μιας κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Υπάρχει, λοιπόν, και η βούληση και η αφορμή γι’ αυτό το κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή