Ευφάνταστα σενάρια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφονται πολλά σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας που πιθανόν να προκύψουν μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική. Πρόκειται για πομφόλυγες. Το πρώτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό, δεν πρόκειται να μοιραστεί την εξουσία με κανένα άλλο. Δεν έχει κανένα λόγο να προχωρήσει σε προγραμματικές εκπτώσεις, τη στιγμή που υπάρχει η εναλλακτική των νέων εκλογών με την ενισχυμένη αναλογική, που θα του δώσει την αυτοδυναμία. Εννοείται πως και ο ΣΥΡΙΖΑ αν πλειοψηφήσει στις πρώτες εκλογές, ο αρχηγός του θα ξεχάσει τα περί «προοδευτικής» κυβέρνησης και θα προσφύγει στις δεύτερες εκλογές. Αν αποκτήσει αυτοδυναμία, από θέση ισχύος και με τους δικούς του όρους, μπορεί να καλέσει τις «προοδευτικές» δυνάμεις να συμπράξουν. Και αυτό, εάν…

Τα ίδια βεβαίως ισχύουν και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά, για να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να συνεργαστούν τουλάχιστον τέσσερα κόμματα, κάτι που φαίνεται ελάχιστα ρεαλιστικό με τα σημερινά δεδομένα. 

Υπάρχει περίπτωση η εμφάνιση νέων κομμάτων να αλλάξει δραματικά τον χάρτη στο νέο Κοινοβούλιο; Η απλή αναλογική έχει και πάλι το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή. Βέβαια, ευνοεί τον σχηματισμό νέων κομμάτων που θα επιζητήσουν όχι μόνο την είσοδό τους στη Βουλή αλλά, αν αυτό δεν το πετύχουν, να διαπραγματευθούν τη συνεργασία τους με τη Νέα Δημοκρατία ή τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές. Ενδεχομένως αυτό το σενάριο να περνάει από το μυαλό κάποιων που επιζητούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό πολιτικό ρόλο διά της πλαγίας οδού. Ας σημειωθεί πως οι πρώτες εκλογές, εκτιμώ, πως θα διεξαχθούν υπό συνθήκες ευρωεκλογών. Δηλαδή μειωμένη προσέλευση και χαλαρότητα ψήφου. 

Τότε, γιατί κυρίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διακινεί το σενάριο της «προοδευτικής» κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που εισπράττει αρνητικές απαντήσεις από τους ενδιαφερομένους; Προφανώς, για να συντηρήσει την προοπτική της επανόδου στην εξουσία. Αν ένα κόμμα εξουσίας χάσει αυτήν την προοπτική, ουσιαστικά παύει να είναι κόμμα εξουσίας. Συνεπώς, για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το απατηλό όνειρο της «προοδευτικής» κυβέρνησης είναι όρος για να συντηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του. Ούτως ή άλλως, οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή