Οι ανεγκέφαλοι είναι εδώ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όσα έγιναν την Κυριακή στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» αποδεικνύουν πως η χρόνια πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου (και του μπάσκετ), οι ανεγκέφαλοι οπαδοί, υπάρχει και πονάει. 

Τι έγινε λοιπόν την Κυριακή; Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δύο φορές οπαδοί των «ερυθρολεύκων» πέταξαν καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να διακόψει ισάριθμες φορές τον αγώνα για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Ποιον ζημίωσε αυτή η διακοπή; Τον επιτιθέμενο Ολυμπιακό, που έτσι έχασε τον ρυθμό του. Εννοείται πως αυτός ο αποσυντονισμός των γηπεδούχων ωφέλησε τον αμυνόμενο Παναθηναϊκό. Δεν το γνώριζαν αυτό οι ανεγκέφαλοι; Φυσικά και το γνώριζαν και γι’ αυτό όλους αυτούς που τελικά βλάπτουν την ομάδα τους τους αποκαλούμε ανεγκέφαλους. Σε κρίσιμους αγώνες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ ζητάμε από παίκτες, παράγοντες και διαιτητές να έχουν καθαρό μυαλό και ψυχραιμία. Την ίδια απαίτηση έχουμε και από τους οργανωμένους οπαδούς, μόνο που εδώ μερικοί δεν έχουν καθόλου μυαλό. Τι καθαρό μυαλό να ζητήσεις από κάποιον που δεν έχει μυαλό;

Τα γεγονότα της Κυριακής στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», μετά την επιτυχία του Ολυμπιακού επί της Φενέρμπαχτσε, απέδειξαν πως η βία είναι τυφλή, ανεξέλεγκτη, παράλογη και αδικαιολόγητη. Ο φανατισμός των ανεγκέφαλων γίνεται μπούμεραγκ για την αγαπημένη τους ομάδα. Τη δε ζημία μπορούν να την προκαλέσουν ελάχιστοι οπαδοί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές κατά το παρελθόν.

Είθισται, όταν η λύση ενός προβλήματος είναι οδυνηρή, να ισχυριζόμαστε πως αυτό έχει κοινωνικά αίτια. Ετσι νομίζουμε ότι βγάζουμε το πρόβλημα από πάνω μας, καθώς για να λυθεί θα πρέπει να εξαλειφθούν και τα αίτια που το δημιούργησαν. Ομως οι κοινωνικές αιτίες που προκαλούν τη βία σε όλες τις μορφές της και τις διαβαθμίσεις της, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν ποτέ στον πλανήτη μας. Απλώς εμείς μεταθέτουμε την αντιμετώπισή του στο επέκεινα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα της οπαδικής βίας απαιτεί συγκεκριμένες πρακτικές λύσεις που αφορούν τόσο την πολιτεία όσο και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, οι οποίοι υφίστανται και τη ζημία. Αν την Κυριακή γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος στους φιλάθλους των «ύποπτων» θυρών, πιθανόν να μη συνέβαιναν τα όσα συνέβησαν. 

Εννοείται πως οι ΠΑΕ μπορούν μέσω των καμερών να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν τους δράστες, όπως συμβαίνει στα γήπεδα του εξωτερικού. Θέλουν; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή