Προκαταλήψεις και παρελάσεις

Προκαταλήψεις και παρελάσεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μια ογκώδης, θρησκευτική, δημόσια εκδήλωση της πακιστανικής κοινότητας. Ουδείς, πλην ελαχίστων, διαμαρτυρήθηκε και αυτοί οι ολίγοι χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην ξενοφοβικοί από τους «προοδευτικούς». Εννοείται πως το ζήτημα του εμβολιασμού των μεταναστών αποτελεί ταμπού, λες και αυτοί οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Σε λίγες ημέρες θα εορτάσει η Θεσσαλονίκη μια θρησκευτική και μια εθνική γιορτή. Πρόκειται, λοιπόν, να γίνει μια περιφορά εικόνας και μια παρέλαση. Αίφνης ανέκυψε ζήτημα για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού. Ολοι όσοι σιωπούσαν ή ανέχονταν τις λιτανείες των Πακιστανών, τις διαδηλώσεις της ΟΛΜΕ και του κάθε πικραμένου, τα πάρτι των 1.000 φοιτητών στο Αριστοτέλειο, αισθάνθηκαν πως απειλείται η υγεία των πολιτών από τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης. Ετσι άρχισαν να ζητούν τη ματαίωσή τους.

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επιμείνει στη σωστή απόφαση που έλαβε και η λιτανεία και η στρατιωτική παρέλαση να διεξαχθούν κανονικά με τη συμμετοχή των πολιτών. Θα ήταν πολιτικά αδιανόητο να παρέμενε απαθής στις μαζικές εκδηλώσεις αλλοθρήσκων και να απαγόρευε θρησκευτικές εκδηλώσεις χριστιανών. Δεν θα είχε καμιά λογική να επέτρεπε τις κάθε λογής διαδηλώσεις και να απαγόρευε μια στρατιωτική παρέλαση. Εξάλλου, είναι σαφής η κυβερνητική θέση: η ανευθυνότητα της μειοψηφίας δεν θα εμποδίσει την πλειονότητα των πολιτών να ζήσει τη ζωή της με ρυθμούς κανονικούς, συμμετέχοντας σε όσες εκδηλώσεις επιθυμεί. Θα ήταν ανακόλουθη η κυβέρνηση με αυτή την κεντρική θέση της, αν απαγόρευε τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που σιωπούσε ή υπέθαλπε ή εμφανώς στήριζε κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις, εγκαλεί τώρα την κυβέρνηση για τη λιτανεία και τη στρατιωτική παρέλαση. Φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ πρυτανεύει η σκέψη πως οι φίλοι μας δεν πάνε σε λιτανείες και δεν τους αρέσουν οι στρατιωτικές παρελάσεις. Κριτική εκ του ασφαλούς, που αποβλέπει συγχρόνως στο να αποσταθεροποιήσει και άλλο τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη συντηρητική πτέρυγά της. Γιατί αν τελικά η κυβέρνηση υπέκυπτε στις απαιτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «προοδευτικών» διαμορφωτών της κοινής γνώμης, απαγορεύοντας ή περιορίζοντας τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, όντως θα εδημιουργείτο ακόμη μία εστία έντασης με τον χώρο που βρίσκεται στα δεξιά της. Το ζήτημα πλέον δεν αντιμετωπίζεται, εκατέρωθεν, ως υγειονομικό, αλλά ως αμιγώς πολιτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή