Κάτι αλλάζει για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα

Κάτι αλλάζει για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμα του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, έχουν ενδιαφέρον η μεταστροφή της κοινής γνώμης και ο τρόπος κάλυψης της υπόθεσης από τα ΜΜΕ. Οταν αρχικά είχε σημειωθεί το περιστατικό, αρκετοί δημοσιογράφοι αντιμετώπιζαν το θύμα σαν έναν περιθωριακό, ναρκομανή, που εισέβαλε σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια για να το ληστέψει, και γι’ αυτό περίπου κατέληγαν στην άποψη ότι νομιμοποιούνταν οι θύτες να τον σκοτώσουν. «Νοικοκυραίοι υπερασπίστηκαν την περιουσία τους από το πρεζάκι που αναζητούσε τη δόση του», ήταν το κυρίαρχο αφήγημα στον χειρισμό της είδησης.

Η αγελαία, βίαιη συμπεριφορά κατά της «φτερούς» επιβίωνε μισό αιώνα αργότερα. Οι μόνοι που ασχολούνταν ήταν οι συνήθεις «δικαιωματιστές», η Αριστερά και οι εφημερίδες της. Οι μόνοι που διαδήλωναν ζητώντας δικαιοσύνη για την «Τζάκι» ήταν οι ίδιοι που πάνε στο Gay Pride.  Χθες, διαβάζοντας και παρακολουθώντας τα σχετικά ρεπορτάζ, διαπίστωσα μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. «Είδα το βίντεο. Είχαν κάτω το παιδί μέσα στα αίματα και το κλωτσοπατούσαν. Και πριν λίγους μήνες ένας σκότωσε ένα γατάκι και τώρα είναι μέσα. Και αυτοί είναι έξω! Πώς είναι δυνατόν; Συγγνώμη για την οργή μου, αλλά έχω θυμό μέσα μου για αυτό που συνέβη! Δεν είναι πράγματα αυτά σε μια πολιτισμένη χώρα», ήταν τα λόγια του πατέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ευθύμιου, που προβλήθηκαν από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Κάποιες φορές η απλή, ανθρώπινη συγκίνηση είναι ικανή να διαμορφώσει κουλτούρα συμπερίληψης. Είναι όλα αυτά ένδειξη ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική κοινωνία; Η επιτυχία της ταινίας «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, ο θυμός για τον θάνατο της Δήμητρας της Συκαμιάς, που έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο, τα εκτενή αφιερώματα στην πρόωρα χαμένη πρόεδρο του σωματείου διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού, η απόφαση για ένταξη τρανς ατόμων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ κατά της ανεργίας και η παροχή επιδομάτων στους εργοδότες που τα προσλαμβάνουν, ίσως αποτελούν τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την εξοικείωση της κοινής γνώμης με τα προβλήματα των διεμφυλικών και την άρση της κοινωνικής τους απομόνωσης. Από την άλλη, ο άνθρωπος ο οποίος υπερασπιζόταν μέχρι πρότινος τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για θανατηφόρο σωματική βλάβη εις βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, ο Θάνος Πλεύρης, σταμάτησε να τους υπερασπίζεται γιατί είναι πλέον υπουργός Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή