Ποινικός Κώδικας του ποδαριού

Ποινικός Κώδικας του ποδαριού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 Μαρτίου 2021, τα μέσα ενημέρωσης έγιναν για μία ακόμη φορά στόχος επίθεσης για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Αφορμή, οι τίτλοι των ειδησεογραφικών sites που ήταν πανομοιότυποι: «Επίθεση 30 αναρχικών σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Σμύρνη». Στο κείμενο υπήρχε η διευκρίνιση ότι η είδηση προέρχεται από «ανακοίνωση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας». Η ανακοίνωση έλεγε: «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών». Τα βίντεο όμως απέδειξαν το αναληθές της είδησης. Ανδρες της ΔΙ.ΑΣ. μαύρισαν στο ξύλο αναιτίως έναν πολίτη, με αποτέλεσμα να έχουμε μια θλιβερή ακολουθία γεγονότων που κόντεψε να στοιχίσει τη ζωή ενός αστυνομικού.

Το ευτύχημα για τους αστυνομικούς συντάκτες, που αμέλησαν να διασταυρώσουν την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., είναι πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάργησε την παράγραφο 2 της διάταξης του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί την εξ αμελείας διασπορά fake news και «θεωρεί αποκλειστικά υπόλογους και τιμωρητέους μόνο εκείνους τους δράστες, συντάκτες (…) που κακόβουλα και συνειδητά μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις, καταχρώμενοι την ελευθερία έκφρασης…» («Καθημερινή» 27.10.2021).

Να ελπίζουμε λοιπόν ότι στο μέλλον το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας θα θεωρείται κατά τον νόμο αποκλειστικώς υπόλογο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που όχι μόνο προκάλεσαν ανησυχία, αλλά μετέτρεψαν τη Νέα Σμύρνη σε πεδίο συγκρούσεων; Θα τιμωρούνται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή»; Ας γελάσουμε. Επί τη ευκαιρία: Τι απέγινε εκείνη η ΕΔΕ για τον νταή αστυνομικό που ξεκίνησε την έκρηξη και την επίσημη διασπορά fake news;

Το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τον νέο Ποινικό Κώδικα που προτείνει η κυβέρνηση είναι πως έχει γραφτεί στο γόνατο και εξ αυτού του λόγου ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τον μαζεύουν παράγραφο παράγραφο, άρθρο άρθρο. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην παρ. 2 του άρθρου 191, που καταργείται. Η αρχική εκδοχή έλεγε ότι «όποιος δημόσια (…) διασπείρει ψευδείς ειδήσεις (…) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. (…) Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα (…) τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. (…) Οποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος»!

Δηλαδή, κάποιο άλλο άρθρο του μεγαλοφυούς νέου Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να λέει: Αν κάποιος σκοτώσει από δόλο τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον τριών ετών. Εάν είναι κατά συρροήν δολοφόνος τιμωρείται με κάθειρξη έξι ετών. Αν αφαιρέσει μια ζωή από αμέλεια (π.χ. σε ένα τροχαίο) τιμωρείται με κάθειρξη δέκα ετών. Τόσο καλά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή