«Αν δεν μπορείς, φύγε»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή –η φράση του τίτλου– ήταν η πρόσκληση – πρόκληση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό, λόγω της έξαρσης της COVID-19. Προφανώς τον καλεί να παραιτηθεί, ώστε να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, καθώς μου φαίνεται αδιανόητο ο Α. Τσίπρας να επιθυμεί εκλογές, εν μέσω επτά χιλιάδων ημερήσιων κρουσμάτων. Συνεχίζω τον συλλογισμό μου και λέω πως εξίσου προφανώς στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικά τι νόημα έχει αυτή η δήλωση του Α. Τσίπρα; Να παραιτηθεί μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να σχηματισθεί μια άλλη μονοκομματική κυβέρνηση από το ίδιο κόμμα;

Εδώ και πολύ καιρό φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί, με κάθε τρόπο, να εισχωρήσει σε αρμούς της εξουσίας. Είτε ασκώντας πολιτική συναίνεσης, που είναι ουσιαστικά πολιτική συγκυβέρνησης, είτε ζητώντας την οικειοθελή παραίτηση της κυβέρνησης, χωρίς όμως να ζητάει ταυτόχρονα τη διενέργεια εκλογών.

Η ηγετική ομάδα του όσο βλέπει πως τα γεγονότα τρέχουν, ο χρόνος κυλά και η πλήρης κυριαρχία της κυβέρνησης εδραιώνεται, τόσο αντιλαμβάνεται πως το φάσμα μιας νέας εκλογικής ήττας πλησιάζει. Κάτι που θα προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στο κόμμα, ενώ θα αποσταθεροποιήσει τη σχέση που κτίστηκε με ένα μεγάλο τμήμα των πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό πως τα κόμματα εξουσίας θέλγουν τους πολίτες που θέλουν να βρίσκονται κοντά στην εξουσία. Οταν ένα κόμμα θεωρείται πως έχει χάσει την προοπτική να ξανακυβερνήσει, τότε παρουσιάζονται τα γνωστά φαινόμενα της αποσυσπείρωσης. Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Νέα Δημοκρατία, μετά τη βαριά εκλογική ήττα του 1981, έδινε την εντύπωση κόμματος που θα αργούσε να επανέλθει στην εξουσία. Το αποκλειστικό καθήκον της νέας ηγεσίας της ήταν η επανασυσπείρωση των φίλων της παράταξης και η οργανωτική ανασυγκρότηση. Ετσι, «έπαιξε» στα ίσα την αναμέτρηση των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών του 1985 απέναντι σε έναν πανίσχυρο ακόμα ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα ο Α. Τσίπρας πρέπει να επαναβεβαιώσει στους ψηφοφόρους του πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα εξουσίας. Πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη νομή της. Και γι’ αυτό μύχιος πόθος του είναι ο σχηματισμός, από την παρούσα Βουλή, άλλου κυβερνητικού σχήματος με άλλον πρωθυπουργό. Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα στο όνειρο. Γιατί να μην το έχει και ο Α. Τσίπρας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή