Εκρηκτική συνταγή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο χειμώνας εδραιώνεται στη βόρεια Ευρώπη και απλώνει τα κρύα του χέρια και στον Νότο, ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Γηραιά Ηπειρο: η πιθανότητα επαναφοράς των γενικευμένων lockdowns.

Πολλές χώρες τις τελευταίες ημέρες καταγράφουν ημερήσια ρεκόρ κρουσμάτων. Τα συστήματα υγείας, ειδικά των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκονται ξανά υπό ασφυκτική πίεση. Ακόμη όμως και χώρες της δυτικής Ευρώπης με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, βλέπουν ξανά τους αριθμούς των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων να αυξάνονται ραγδαία.

Ηδη μία χώρα, η Αυστρία, αφού αποπειράθηκε να περιορίσει τα σκληρά μέρα μόνο στους ανεμβολίαστους, υπέκυψε στο αναπόφευκτο και επέβαλε γενικό lockdown διάρκειας 20 ημερών σε ολόκληρο τον πληθυσμό (ισχύει από χθες). Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στην Αυστρία, αξίζει να σημειωθεί, αγγίζει το 66%, έναντι 61% στην Ελλάδα, ενώ περισσότερο από το 10% του αυστριακού πληθυσμού έχει λάβει ενισχυτική δόση (ελαφρώς καλύτερη επίδοση από την ελληνική).

Οι περισσότερες άλλες χώρες της Ενωσης έχουν λάβει σειρά μέτρων (διεύρυνση υποχρεωτικής χρήσης μασκών και χρήσης του COVID Pass, επαναφορά της τηλεργασίας κ.ο.κ.). Η ελπίδα τους είναι ότι, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της χορήγησης των τρίτων δόσεων, τα μέτρα αυτά θα είναι αρκετά ώστε να διατηρηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα η πίεση στα νοσοκομεία.

Δυστυχώς, πέρα από την τρομακτική μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Δέλτα», οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον κρίσιμο εμπόδιο στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. Ηδη τα νέα μέτρα έχουν προκαλέσει επεισόδια στο Βέλγιο (όπου ήταν αρκετά ήπια) και στην Ολλανδία, ενώ διαδηλώσεις εναντίον τους έλαβαν χώρα στην Αυστρία, στην Ιταλία και στην Κροατία. Η κοινή γνώμη δεν δείχνει διατεθειμένη να δεχθεί την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Το πρόβλημα για τις κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι ότι η οργή δεν περιορίζεται πλέον στη μερίδα του κόσμου που είναι κατά των εμβολίων. Η σιωπηλή πλειονότητα στα περισσότερα κράτη-μέλη ακολούθησε τις συστάσεις των ειδικών και εμβολιάστηκε, με την προσδοκία, την οποία καλλιέργησαν οι κυβερνήσεις, ότι αυτός ήταν ο σίγουρος δρόμος για το τέλος της πανδημίας.

Τώρα αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός ακόμη χειμώνα (και ίσως όχι μόνον) με τη ζωή σε αναστολή. Γεννάται, συνεπώς, ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος. Η διεύρυνση της απροθυμίας τήρησης των περιορισμών οδηγεί στην ανάγκη πιο αυστηρών μέτρων, που θα οδηγήσουν σε εντονότερες αντιδράσεις. Πρόκειται για μια εκρηκτική συνταγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή