«Αχ ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια»…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για την πολιτική δεν υπακούει στο παροιμιακό «από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί». Ζώο πολιτικό ο άνθρωπος, νοιάζεται για όλα. Φυσικά, το ενδιαφέρον των κομματικά ενταγμένων διαφέρει από το ενδιαφέρον των ανέντακτων. Ο κομματικός λιμπίζεται την ξένη πίτα και δυσκολεύεται να κρύψει τη βουλιμία του. Τη βλέπει σαν κατιτίς που πρέπει να το καταβροχθίσει ο κομματικός του χώρος, ώστε να «διευρυνθεί». Απολύτως ουδέτερος παρατηρητής είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει. Αν πάντως το κύριο κριτήριό σου δεν είναι το ίδιον συμφέρον, έχεις περισσότερες πιθανότητες να μη δογματίσεις. Το ΚΙΝΑΛ, που ξαναβαφτίστηκε ΠΑΣΟΚ με την ευκαιρία των εκλογών για ανάδειξη νέου προέδρου, σαν κόμμα του Κέντρου που είναι, συγκινεί ιδιαίτερα τους γείτονές του, στα δεξιά και στα αριστερά. Η εισπήδηση μπορεί να απαγορεύεται στα θρησκευτικά πράγματα, στα πολιτικά όμως είναι κάτι σαν φυσικός νόμος. Πολιτεύεσαι, υπάρχεις δηλαδή, διεμβολίζοντας, ενσωματώνοντας, απορροφώντας. Γι’ αυτό και ακούγονται τουλάχιστον παράδοξες οι τωρινές ηθικολογικές κατηγορίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά του «επάρατου δικομματισμού», οι οποίες τους προκαλούσαν κυνικό γέλωτα όταν ο ένας από τους δύο πόλους ήταν το δικό τους κόμμα. Ενα κόμμα που, διά του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε αναγάγει σε επιστήμη επικράτησης και κυριαρχίας τη «διεύρυνση» προς την Αριστερά και τις μετριοπαθέστερες κεντρώες δυνάμεις.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε πάντα αυτονόητο και αυτοδίκαιο το μονοπώλιό του στην ενδιάμεση πολιτική περιοχή. Το βλέπουμε και τώρα, με τίτλους και δηλώσεις του είδους «η δημοκρατική παράταξη επιστρέφει». Ωστε λοιπόν, μη δημοκράτες όλοι μα όλοι οι υπόλοιποι; Πόσο πολιτικά και ηθικά νόμιμος είναι πλέον ο όρος «δημοκρατική παράταξη», που επινοήθηκε σε εντελώς διαφορετικές περιόδους; Και πόσο βέβαιο είναι ότι η εξιδανικευτική νοσταλγία των πράσινων για το ΠΑΣΟΚ και το «τότε που σκίζαμε» συγκινεί τους πάντες; Η αλήθεια είναι ότι εσχάτως έχει γίνει σλόγκαν ευρείας χρήσης μια ατάκα της Λυδίας Φωτοπούλου στο σίριαλ της ΕΤ1 «Η τούρτα της μαμάς», το «Αχ ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια». Οσοι πάντως βιάζονται να αποδώσουν ισχύ πορίσματος της Ιστορίας στην ατάκα, παραβλέπουν ότι το σίριαλ είναι χιουμοριστικό. Σίγουρα το 1981 υπήρξε τομή στη σύγχρονη ιστορία μας. Μόνο που η τομή αυτή δεν στάθηκε ευεργετική για τους πάντες και τα πάντα. Δεν κάνουν όλοι τον λογαριασμό με πράσινο αριθμητήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή