Πάμε καλά!

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατοι δείκτες της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας είναι αποκαλυπτικοί της προόδου που συντελείται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν πρόκειται για μια αποσπασματική εικόνα, αλλά για μια συνολικότερη, αποτέλεσμα προσπαθειών που γίνονται σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Εχουμε και λέμε:

1. Πτώση της καταγεγραμμένης ανεργίας στο 13%. Τον Σεπτέμβριο του 2020 βρισκόταν στο 16,5%.

2. Αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 7,3%.

3. Αύξηση επενδύσεων κατά 18,1%.

4. Με ναυαρχίδα τον τουρισμό, ο δείκτης εξαγωγών -υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 84%.

5. Ανάπτυξη τρίτου τριμήνου 13,4% και ανάπτυξη 9μήνου 9,3%.

6. Αφησα για το τέλος την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κατακτήσαμε την πρώτη θέση σε αυτόν τον τομέα, όταν στο παρελθόν μιλούσαμε για λιμνάζοντα ή για απολεσθέντα κονδύλια.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα, με την έγκριση του Eurogroup, τον Ιανουάριο θα αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, κλείνοντας έτσι μια σύντομη, αλλά επώδυνη ιστορική περίοδο.

Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η πατρίδα μας βαδίζει, παρά τις πανθομολογούμενες δυσκολίες, σε καλό δρόμο. Η διεθνής εικόνα της είναι θετική, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Αναμφίβολα και λάθη γίνονται και καθυστερήσεις υπάρχουν, άλλες δικαιολογημένες άλλες αδικαιολόγητες, αλλά αυτό που μετράει είναι: πρώτον, πως υπάρχει σχέδιο και, δεύτερον, πως αυτό το σχέδιο είναι συμβατό με την πορεία των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης και αποδίδει.

Βεβαίως, υπάρχουν εξηγήσεις γι’ αυτές τις επιδόσεις που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να μην επαναπαύεται, αλλά, απεναντίας, να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Το πολιτικό διά ταύτα αυτής της ανοδικής πορείας είναι αν οι πολίτες αισθανθούν στην καθημερινότητά τους αυτήν τη διαφορά. Είναι προφανές πως χιλιάδες άνεργοι βρήκαν δουλειά –αυτό δείχνει η πτώση της ανεργίας–, συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι ανέκαμψαν –αυτό δείχνει η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης– με ό,τι αυτό σημαίνει για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους.

Αν αυτοί οι θετικοί δείκτες που προανέφερα αφορούν τα όσα έγιναν, η αισιόδοξη προοπτική της εθνικής οικονομίας στηρίζεται σε αυτά που θα γίνουν. Στις μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες είναι ήδη δρομολογημένες και θα ξεκινήσουν εντός του 2022.

Είναι καιρός να βγούμε από τη μιζέρια μας και να αποβάλουμε την εθνική μας γκρίνια. Μπορούμε να πάμε ακόμη καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή