Η επωνυμία σαν όπλο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας το ξαναπούμε: χρωστάμε πολλά στην κ. Σοφία Μπεκατώρου. Δίχως την παρρησία της, το κίνημα MeToo θα παρέμενε για πολύ ακόμα μια αγαθή φήμη για όσα καινοφανή συμβαίνουν στο εξωτερικό. Για τις καταγγελίες δηλαδή εναντίον των ανδρών, που, «συνεχίζοντας απλώς μια παράδοση αιώνων», ασκούσαν ποικιλότροπη βία κατά των γυναικών, για «να τις πείσουν».

Η κ. Μπεκατώρου γνώριζε πολύ καλά σε ποιον λάκκο λεόντων κινδύνευε να πέσει με τις αποκαλύψεις της. Το τόλμησε όμως. Χρησιμοποίησε την επωνυμία της, τη δημοτικότητα που όφειλε στις αθλητικές της επιτυχίες, όχι για να προστατευτεί η ίδια αλλά για να προστατέψει όσες άλλες γυναίκες έχουν βρεθεί στη θέση του θηράματος, ορισμένες από την παιδική τους ηλικία. Και κρατούσαν το στόμα τους κλειστό από φόβο ότι, αν μιλήσουν, θα καταντήσουν και δεύτερη φορά θύματα: της προκατειλημμένης κοινωνίας, του «κιτρινορόζ» Τύπου, των κανιβάλων που δρουν στα σόσιαλ μίντια. Ακόμα και της ίδιας της οικογένειάς τους, όταν καταπίνει τον πόνο της κρίνοντας προτιμητέα την ασφάλεια της σιωπής. Οσο κι αν οι συνήθεις χλευαστές ειρωνεύονται και το MeToo και τον όρο «γυναικοκτονία» και τους «δικαιωματιστές», δίχως τις θαρραλέες γυναίκες, αλλά από μια στιγμή κι έπειτα και τους θαρραλέους άντρες, που κατήγγειλαν δημόσια την κακοποίησή τους, θα συνεχίζαμε να πορευόμαστε ήσυχοι. Παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτε το επιλήψιμο, φλερτάκια μόνο, έστω κάπως ατσούμπαλα, και πιστεύοντας ότι όσες και όσοι κακοποιήθηκαν, «ήθελαν και τα ‘παθαν».

«Μάθαμε αυτό που ξέραμε»; Ναι, αλλά το μάθαμε με ονόματα και διευθύνσεις, όχι σαν φήμη. Και με τρόπο που δεν επιτρέπει σε κανέναν να παραμένει ασυγκίνητος, όμηρος των προκαταλήψεών του. Οντως, από τα πρώτα πράγματα που καταλαβαίνουμε στη ζωή μας είναι πως οι «διάσημοι» μπορούν να κάνουν άφοβα κάτι παραπάνω, έκνομο. Στην περίπτωση αυτή η επωνυμία είναι συγχρόνως άθλιο εκπορθητικό όπλο και ασπίδα προστασίας. Αυτό θα πίστευε σίγουρα και ο εις εκ των τεσσάρων του «Ράδιο αρβύλα», ο κ. Στάθης Παναγιωτόπουλος. Τώρα κατηγορείται ότι εξέθεσε ανήθικα και πρόσβαλε βαριά ερωτική σύντροφό του, διοχετεύοντας σε πορνογραφικά κανάλια «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες και βίντεο. Αποκαλυπτικές, ναι: του χαρακτήρα του. Στην ιταμή ψευτοσυγγνώμη του λέει ότι έδρασε «υπό την επήρεια κακής συγκυρίας στη ζωή του, χωρίς καμία πρόθεση να βλάψει, να προσβάλει ή να ζημιώσει κανέναν». Πιο κρύο ανέκδοτο δεν είπε ποτέ του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή