Των οικιών υμών χιονισμένων ημείς στολίζομεν

Των οικιών υμών χιονισμένων ημείς στολίζομεν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα είναι βολικό: έρχεται χιόνι, έρχεται καταιγίδα, έρχεται καύσωνας; Ας βάλουμε λουκέτο. Ας κλείσει το Δημόσιο (που σε βαθμό ευαισθησίας έναντι δύσκολων συνθηκών δείχνει να σπάει κάθε ρεκόρ). Ας κλείσουν τα σχολεία (και επειδή κλείνει το Δημόσιο δεν λειτουργεί η τηλεκπαίδευση). Ας κάνει ό,τι καταλαβαίνει ο ιδιωτικός τομέας (με ισχυρές συστάσεις, πάντως, να κλείσει κι αυτός). Και ας καθίσουμε όλοι να απολαύσουμε το χιόνι και τη θαλπωρή ή τη δροσιά του κλιματιστικού, αναλόγως εποχής.

Ολοι; Οχι όλοι. Ακόμα κι έτσι υπάρχουν κάποιοι που δεν είναι πολύ τυχεροί. Ολο και κάποιο δέντρο θα πέσει και θα κόψει καλώδιο, όλο και κάποιος υποσταθμός θα υπερφορτωθεί και θα πάψει να λειτουργεί. Οπότε, οι λιγότερο τυχεροί μένουν χωρίς ρεύμα. Και οι άλλοι λιγότερο τυχεροί, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής (αυτούς δεν αφορά το γενικευμένο λουκέτο), θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να διορθώσουν τις βλάβες. Και κάπως έτσι, η βολική επιλογή να κλείσουν όλα, πάει περίπατο. Πάλι διαμαρτυρίες, πάλι προβλήματα, πάλι (παρά το ότι όλα είναι κλειστά) ανάγκες για μετακίνηση που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γιατί οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. Γιατί, το να κλείσουν όλα είναι βολικό, αλλά λύση δεν είναι. Στις γιορτές των Χριστουγέννων η πόλη της Καρδίτσας ήταν περισσότερο στολισμένη από κάθε άλλη φορά. Οι Καρδιτσιώτες το απέδωσαν στον «Ιανό», θεωρούν ότι ο δήμαρχος ξόδεψε πολλά για στολισμό για να διορθώσει λίγο το προφίλ του μετά το καταστροφικό στραπάτσο του «Ιανού», που ισοπέδωσε την πόλη ένα χρόνο πριν. Λίγες μέρες μετά τις γιορτές, ο «Διομήδης» προκάλεσε και πάλι πλημμύρες σε αρκετές περιοχές γύρω από την Καρδίτσα. Δεν ξέρω πόσοι παρηγορήθηκαν ενθυμούμενοι τα φωτάκια των Χριστουγέννων. Πολλοί, πάντως, διαμαρτυρήθηκαν για τα έργα που υποτίθεται θα γίνονταν μετά τον «Ιανό» και έμειναν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα η πρώτη δυνατή βροχόπτωση να προκαλέσει και πάλι πλημμύρες.

Συχνά, οι αντιδράσεις των αρμοδίων μετά τις καταστροφές θυμίζουν «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», κάπως να καλοπιάσουμε τους πολίτες μέχρι να ξεχαστεί κι αυτό, να πάμε παρακάτω. Επιλογή που κάποτε μπορεί να είχε αποτέλεσμα. Οταν τα ακραία και δύσκολα φαινόμενα είχαν κύκλο επανάληψης υπερδεκαετή. Τώρα, με τον κύκλο καύσωνας, πυρκαγιές, πλημμύρες, χιόνια να αποκτά χαρακτήρα παγιωμένης ετήσιας επανάληψης, η επιλογή αυτή είναι από αφελής μέχρι επικίνδυνη. Οι ειδικοί μονότονα πλέον επαναλαμβάνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν έρχεται. Είναι ήδη εδώ και έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση. Ο κύκλος των ακραίων φαινομένων προεξοφλείται ότι θα είναι σταθερός και επαναλαμβανόμενος. Οταν το καλοκαίρι σημειώνονται ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, τον χειμώνα είναι βέβαιο ότι θα καταγράφονται εξίσου ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες. Μηχανισμός εξισορρόπησης. Διαφορετικά, η μέση ετήσια θερμοκρασία θα ανεβαίνει ανεξέλεγκτα, επιταχύνοντας την οριστική καταστροφή. Με αυτές τις βεβαιότητες χρειάζεται να πορευθούμε πια. Και να βρούμε λύσεις, όχι βολικά ημίμετρα και «καθρεφτάκια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή