Στρατηγός Κόρκας: Παρών!

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022, σε ηλικία 101 ετών, παρέστη για μία ακόμη φορά στην τελετή για την επέτειο της μάχης της Φλώρινας κατά τον εμφύλιο πόλεμο. Πολέμησε στην πρώτη γραμμή του πυρός στην Κρήτη, στη Μ. Ανατολή, στις μάχες για την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου (1943-1945) και στις μάχες του εμφυλίου πολέμου, με αποκορύφωμα τη μάχη της Φλώρινας (12 Φεβρουαρίου 1949). Σε αυτή την καταστροφική για τον ΔΣΕ μάχη συμμετείχε ως διοικητής λόχου Καταδρομών που ανακατέλαβε το στρατηγικής σημασίας ύψωμα 1033, γεγονός καθοριστικό για τη σωτηρία της πόλης. Είχαν προηγηθεί οι επιτυχίες του ΔΣΕ στην Εδεσσα και στο Καρπενήσι. Στη μάχη της Φλώρινας, όμως, έχασε περίπου 750 μαχητές, ένα σημαντικό μέρος των οποίων ήταν βιαίως στρατολογηθέντες από την κατάληψη της Εδεσσας (11-14 Ιανουαρίου 1949).

Ο στρατηγός Κ. Κόρκας στη συνέχεια τραυματίστηκε στο πόδι στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική τον Νοέμβριο του 1949. Υπάρχει η πλάνη πως ο εμφύλιος πόλεμος έληξε με την κατάληψη του Γράμμου στις 29 Αυγούστου 1949. Και όμως συνεχίστηκαν οι αιματηρές μάχες με αποκομμένες μονάδες του ΔΣΕ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους ένστολοι και από τις δύο πλευρές. Στη δε Θράκη, η 7η Μεραρχία του ΔΣΕ αποχώρησε πλήρως τις τελευταίες ημέρες του 1949.

Θυμάμαι τον στρατηγό Κ. Κόρκα να εξιστορεί με παραστατικό τρόπο, στη σειρά τηλεοπτικών εκπομπών του κ. Γ. Τζανετάκου «Ιστορείν και εξιστορείν», τις μάχες στις οποίες έλαβε μέρος, δίνοντας την εντύπωση στον τηλεθεατή πως τις ξαναζούσε.

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι στην ταραγμένη δεκαετία του 1940 πήραν την Ελλάδα στους ώμους τους και την κουβάλησαν διά πυρός και σιδήρου, κυριολεκτικά, στην ασφαλή όχθη του ελεύθερου κόσμου. Σχεδόν οι περισσότεροι από αυτούς δεν ζουν σήμερα.

Ο στρατηγός Κ. Κόρκας, από τους τελευταίους επιζώντες πολεμιστές του Εμφυλίου, στα 101 χρόνια του και με πλήρη διαύγεια πνεύματος, δεν λησμονεί κάθε χρόνο την επέτειο της μάχης στην οποία πρωταγωνίστησε και δεν έχει σταματήσει να μνημονεύει τα ονόματα των συμπολεμιστών του που έπεσαν, μαχόμενοι, για τη σωτηρία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή