«Κλειδί» η Αίγυπτος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη μας πιάσει πάλι το… παράπονο. Ναι, η Τουρκία «παίζει μπάλα» αυτή την περίοδο. Αφού άνοιξε όσα μέτωπα μπορούσε, η ανάγκη την έκανε να τα κλείσει πολύ γρήγορα και με θεαματικές κινήσεις. Αναθέρμανε τις σχέσεις με το Ισραήλ και χώρες-κλειδιά του Περσικού και έχει ζωντανέψει τα ερείσματά της στις ΗΠΑ. Βρέθηκε επίσης στο διεθνές προσκήνιο με τη μεσολαβητική προσπάθεια για την Ουκρανία. Η μόνη χώρα με την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει, παρά τις επίμονες προσπάθειές της, να σπάσει τον πάγο είναι η Αίγυπτος. Και αυτό, όπως θα δούμε, έχει τη σημασία του.

Αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε χάσει εμείς, ως χώρα; Από μία άποψη όχι. Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι πια το «ζημιάρικο παιδί της γειτονιάς» και επειδή ο γεωπολιτικός αναθεωρητισμός είναι ανάθεμα διεθνώς, η νομοτελειακή κλιμάκωση της έντασης των τελευταίων μηνών μάλλον δεν θα προχωρήσει. Ταυτόχρονα, έχει φύγει ένα μέρος από την πολιτική πίεση στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κερδίζει πόντους από το φως των προβολέων στην παγκόσμια σκηνή.

Η Ελλάδα χρειαζόταν χρόνο και ένα διάστημα ηρεμίας. Πρώτα απ’ όλα γιατί στα επόμενα 3-4 χρόνια θα κλείσει η ψαλίδα σε μερικούς κρίσιμους τομείς της άμυνάς μας. Και επίσης γιατί δεν είναι ποτέ καλό να συμπίπτουν περίοδοι εντάσεων μεταξύ μας, όταν η μία ή και οι δύο χώρες βρίσκονται σε εκλογικούς κύκλους.

Από εκεί και πέρα δεν έχει έλθει η ώρα για να κάνουμε ταμείο, ούτε εμείς ούτε η Τουρκία. Ο γεωπολιτικός περίγυρος είναι πολύ ρευστός και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να καθίσει η σκόνη. Προσηλωμένοι στους στόχους μας, προφανώς δεν είναι ώρα για «κλάψες», αδράνεια ή κυνήγι χειραψιών για λόγους δημοσιότητας.

Παράδειγμα; Τους επόμενους μήνες θα κριθεί το πώς θα μεταφερθεί φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Αν ο παραδοσιακός EastMed δεν επιτευχθεί, είναι ανάγκη να υπάρχει και σχέδιο Β, που θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένας αγωγός Ισραήλ – Αιγύπτου – Ελλάδας, με πιθανή σύνδεση με την Κύπρο. Βασικό ρόλο στη λήψη της απόφασης θα διαδραματίσει το Ισραήλ. Η χώρα που μπορεί να επηρεάσει την Ιερουσαλήμ, όσο κανείς άλλος, είναι η Αίγυπτος. Η σχέση Αθηνών – Καΐρου είναι πια πολύ στενή και δείχνει αντοχές, δεν είναι έρμαιο αλλαγής προσώπων ή κυβερνήσεων…

Ψυχραιμία λοιπόν και επιμονή. Η διπλωματία δεν κρίνεται από ένα ή δύο 100άρια, είναι μαραθώνιος που δοκιμάζει συνεχώς αντοχές, ικανότητες και… φαντασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή