Οι δύο λέξεις που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο λέξεις που συγκλόνισαν τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χίλιες πεντακόσιες λέξεις ακούστηκαν την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Σκληρές λέξεις που περιέγραψαν τη φρίκη στην Ουκρανία. «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. (…) Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο το οποίο να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμη και το δημοτικό θέατρο της πόλης. (…) Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και πάνω από μισόν αιώνα, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες, αναγκάζοντας τον άμαχο πληθυσμό να φύγει από την πείνα και τις κακουχίες» (Βολοντίμιρ Ζελένσκι, 7.4.2022).

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης συγκλονίστηκε μόνο από δύο λέξεις: «Τάγμα Αζόφ», στις τάξεις του οποίου μάχεται ένας από τους ομογενείς υπερασπιστές της Μαριούπολης. Γι’ αυτό και σηκώθηκε από τη θέση του. Οχι για να χειροκροτήσει τον πρόεδρο μιας χώρας που αντιστέκεται και ματώνει από τη βάρβαρη εισβολή· οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μόνοι παγκοσμίως που χειροκρότησαν τον Ζελένσκι καθιστοί, μην τυχόν και τους κακοχαρακτηρίσει το ΚΚΕ. Ο «ευαίσθητος» αριστερός αποχώρησε από τη Βουλή, διότι ο Μιχαήλ (αυτό είναι το όνομα του ομογενούς, που «ο παππούς μου πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών, τραυματίστηκε τρεις φορές») είπε ότι «συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές (…) μέσα από το Τάγμα Αζόφ».

Το Τάγμα Αζόφ είναι κεντρικό στοιχείο της προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Η ύπαρξή του ήταν μία από τις πολλές δικαιολογίες για την εισβολή, που δεν θα γινόταν για να μπορέσει να πάει διακοπές η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ κ. Μαρία Ζαχάροβα. Σε αυτό βασίστηκε η αποκαλούμενη «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Βεβαίως, η συγκεκριμένη παραστρατιωτική οργάνωση έχει σκοτεινή ιστορία και βαρύνεται με πολλά εγκλήματα κατά των ρωσόφωνων στην Ανατολική Ουκρανία τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου (2014-2022), εγκλήματα ανάλογα με εκείνα που έκανε η ΕΟΚΑ Β΄ στην Κύπρο πριν από την εισβολή. Ομως, από το 2015 το Τάγμα Αζόφ επί της ουσίας διαλύθηκε εντασσόμενο στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. Σε αυτό στρατολογήθηκαν εκατοντάδες Ουκρανοί κάθε πίστης και ιδεολογίας. Ο ναζιστής και ρατσιστής ιδρυτής του, Αντρέι Μπιλέτσκι, αποχώρησε για να ηγηθεί ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος. Συμμετείχε στις εκλογές του 2019 σε συνεργασία με άλλα δύο ακροδεξιά κόμματα και ο τρικομματικός συνασπισμός πήρε 2,15% των ψήφων, όταν την ίδια χρονιά μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα πήρε 2,93%.

Ο δύστυχος ομογενής –που χλευάστηκε από άλλες «ευαίσθητες ψυχές» της Προόδου για τα χαρακτηριστικά του προσώπου του– δεν είπε κάτι ακροδεξιό. Τουναντίον. Αλλά ο κ. Φίλης το έκανε θέμα, συμπαρασέρνοντας κι άλλους «ευαίσθητους» της Προόδου, συν τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να φοβήθηκε ότι ο Μιχαήλ θα πει ακροδεξιά πράγματα και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπουχτίσει από αυτά. Λογικό. Τόσα χρόνια τα άκουγε στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Πάνο Καμμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή