Αμβλώσεις, οι ΗΠΑ πίσω στα «σέβεντις»

Αμβλώσεις, οι ΗΠΑ πίσω στα «σέβεντις»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι θυμωμένη και αποφασισμένη», είπε η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Ουόρεν, αμέσως μετά τη διαρροή της γνωμοδότησης για ανάκληση της ιστορικής απόφασης στην υπόθεση Roe v Wade το 1973, με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στις ΗΠΑ. Η οργή της έκοβε την ανάσα. Εβλεπε κανείς μια γυναίκα αγανακτισμένη, η οποία σε ηλικία 72 ετών καλείται να (ξανα)διαδηλώσει για τα ίδια ζητήματα που πίστεψε πως διευθετήθηκαν όταν ήταν φοιτήτρια. Να διεκδικήσει πάλι τα αυτονόητα, τον έλεγχο κάθε γυναίκας στο σώμα της με τα ίδια «σέβεντις» συνθήματα («Το σώμα μου είναι επιλογή μου»), καταχωνιασμένα μέχρι προχθές στο χρονοντούλαπο της αμερικανικής ιστορίας. Πώς μπορεί ένα συντηρητικό 9μελές σώμα να αγνοήσει όχι μόνο την 50ετή νομολογία αλλά και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, που σε συντριπτικά ποσοστά (63%) υποστηρίζει την προηγούμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου;

Οπως γράφει με έκδηλη ειρωνεία η ιστορικός Τζιλ Λεπόρ στο New Yorker, στην επιχειρηματολογία του σχεδίου απόφασης, που διέρρευσε «o δικαστής Σάμουελ Αλίτο μοιάζει να εκπλήσσεται που σε ένα κείμενο 4.000 λέξεων του 1787, το οποίο συντάχθηκε από 55 άνδρες, δεν υπάρχουν εκτενείς αναφορές στις αμβλώσεις… Είναι άλλωστε εξόχως συνεπές ότι τίποτα στο συγκεκριμένο έγγραφο ή στις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε δεν αφήνει να εννοηθεί ότι οι συντάκτες του φαντάζονταν τις γυναίκες ως κομμάτι της πολιτικής κοινότητας, μέρος της φράσης “Εμείς ο λαός”».

«Μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα δεν υπήρχε η παραμικρή υποστήριξη στην κατοχύρωση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση. Μηδενική. Καμία», είναι η επιχειρηματολογία του Αλίτο. Πράγματι, επισημαίνει ο αμερικανικός Τύπος. Τη δεκαετία του ’70, εξάλλου, δεν μπορούσε να εκδώσει πιστωτική κάρτα μια παντρεμένη γυναίκα χωρίς την έγκριση του συζύγου της, ούτε υπήρχε πρόβλεψη για τον βιασμό μέσα στον γάμο, ούτε μπορούσε κάποια να κατηγορήσει τους προϊσταμένους της για σεξουαλική παρενόχληση. Αντιθέτως, μια εγκυμοσύνη ήταν θεμιτός λόγος απόλυσης την ίδια χρονική περίοδο στις ΗΠΑ.

Τι έπεται; Θα ακολουθήσουν οι γκέι γάμοι και η ταυτότητα φύλου; Οι θετικές διακρίσεις υπέρ των μαύρων; Η πολιτική κληρονομιά του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να διχάζει τις ΗΠΑ. Δική του επιλογή ήταν δύο από τους εννέα δικαστές, γεγονός που ανέτρεψε τις ισορροπίες στο σώμα. Χθες νίκησε στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Οχάιο ο εκλεκτός του για τη Γερουσία, Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς. Στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα κριθεί εάν είναι πιθανή μια δεύτερη θητεία Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή