Eπειδή είμαστε «δεδομένοι»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τις ΗΠΑ υπό τις καλύτερες συνθήκες. Ο λόγος της ελληνικής κυβερνήσεως φτάνει μέχρι το «βαθύ κράτος των ΗΠΑ».

Αυτό οφείλεται σε ένα και μόνον γεγονός. Η πατρίδα μας, ευθύς εξαρχής, τοποθετήθηκε χωρίς αμφιταλαντεύσεις στη σωστή πλευρά των γεγονότων. Δεν έθεσε αστερίσκους για να στηρίξει την προσπάθεια του δυτικού στρατοπέδου να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ προηγουμένως υπέγραψε την ελληνοαμερικανική συμφωνία που αναδεικνύει τον ρόλο της στην περιοχή (λιμάνι Αλεξανδρούπολης). Με απλά λόγια, είπαμε στους φίλους και συμμάχους μας πως είμαστε «δεδομένοι». Πως θα πρέπει να μας έχουν εμπιστοσύνη. Γιατί πάνω στην αμοιβαία πίστη οικοδομούνται οι σχέσεις των κρατών. Αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης επικρίθηκε. Είπαν ότι είναι λάθος να μας θεωρούν οι σύμμαχοι «δεδομένους». Προφανώς υπονοούν πως θα πρέπει σε κάθε κρίση να μας διεκδικούν, παρέχοντας ανταλλάγματα. Δηλαδή, να εκβιάζουμε και να απαιτούμε για να τηρούμε τις αυτονόητες υποχρεώσεις μας. Μάλλον συγχέουν τις διεθνείς σχέσεις με την μπακαλική. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως όταν ένα κράτος έχει επιλέξει να ανήκει σε μια συμμαχία, οφείλει να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του και στα όσα ορίζει το καταστατικό της συμμαχίας. Και η Ελλάδα το 1952 επέλεξε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επέλεξε να ενταχθεί στον ελεύθερο κόσμο, μια επιλογή που σφραγίστηκε με το αίμα του εμφυλίου πολέμου. Και γι’ αυτό πολεμήθηκε λυσσαλέα από την Αριστερά, ένα μένος που επιβιώνει μέχρι τις ημέρες μας. Σήμερα, μάλιστα, η Αριστερά συνεπικουρείται και από τη ρωσόφιλη λαϊκιστική Δεξιά η οποία, με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις από τις ΗΠΑ, επιδιώκει να θολώσει την εικόνα του δυτικού στρατοπέδου.

Φαίνεται πως στην πατρίδα μας υπάρχουν αρκετοί που έχουν ως πρότυπό τους τον τρόπο που ασκεί η Τουρκία την εξωτερική της πολιτική. Πέρα από τον τουρκοκεντρισμό της σκέψης τους, αγνοούν τα στοιχειώδη ιστορικά δεδομένα, που αποδεικνύουν πως η Ελλάδα για τη συνέπειά της ανταμείφθηκε με τα Δωδεκάνησα, με την ένταξή της στην ΕΟΚ και στην Ευρωζώνη, και πως σε αυτήν την πορεία της πήρε μαζί της και την Κύπρο. Τα υπόλοιπα είναι είτε για τους αφελείς είτε παλικαρισμοί για εσωτερική κατανάλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή