Θα μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας;

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον δεν θα πρέπει να εστιάζεται στο πόσοι τελικά ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα επαλήθευσης του επίσημου αριθμού. Συνεπώς, όλος ο σχετικός θόρυβος γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στην άλλη την κάλπη. Αυτή που ανέδειξε τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, σύμφωνα με την ορολογία της Αριστεράς.

Πρώτα πρώτα θα πρέπει η εφορευτική επιτροπή να δηλώσει πόσοι ψήφισαν σε αυτήν την κάλπη, για να δούμε τελικά πόσα από τα 60.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά δήλωση του Αλ. Τσίπρα, συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Μετά θα εξαγάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της κάλπης φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 4% τίθεται στο περιθώριο. Η ιστορική φρουρά αποστρατεύεται και αποδυναμώνεται, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στους προεδρικούς και στους Πασοκογενείς να μετατρέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό που έχουν κατά νου. Ποιο είναι αυτό;

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Γιατί η εξουδετέρωση της «Ομπρέλας» και των λοιπών αριστερών δυνάμεων μπορεί να αποδείχθηκε υπόθεση ευκολότερη του αναμενομένου, το ζήτημα όμως είναι ποια θα είναι η φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει τι κόμμα θέλει να φτιάξει, με ποιες πολιτικές θέσεις και κυρίως τι είδους αντιπολίτευση θέλει να ασκήσει.

Νομίζω πως όσοι περιμένουν δραματικές αλλαγές στην πολιτική τού κόμματος και στη συμπεριφορά των στελεχών του, θα διαψευστούν τραγικά, γιατί αγνοούν το ιστορικό γονιδίωμα αυτού του ιδεολογικοπολιτικού χώρου. Το βασικό πρόβλημά του είναι πως ο ίδιος ο ηγέτης του, ο Αλ. Τσίπρας, αδυνατεί να υπερβεί λόγω υποκειμενικών αδυναμιών, τα όρια που απαιτούνται για να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή των συνεργατών του, των αποκαλούμενων προεδρικών, δεν είναι τυχαία. Και δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός πως αυτοί ακριβώς οι στενοί συνεργάτες του είναι οι φορείς του διχαστικού και πεζοδρομιακού, πολλές φορές, λόγου. Πώς θα λύσεις ένα πρόβλημα όταν αποτελείς κι εσύ μέρος του; Πώς θα αλλάξεις συμπεριφορές, όταν οι κύριοι εκφραστές αυτού που θέλεις να αλλάξεις –αν το θέλεις– είναι οι στενοί σου συνεργάτες; Εύλογα ερωτήματα, δύσκολες απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή