Κοινές ερωτήσεις με διαφορετικές απαντήσεις

Κοινές ερωτήσεις με διαφορετικές απαντήσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες ένα 14χρονο αγόρι αυτοκτόνησε στον Κολωνό, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις επειδή ήταν θύμα μπούλινγκ. Με βάση τις μαρτυρίες συμμαθητών, «του πέταγαν νεράντζια από το σχολείο μέχρι το σπίτι του, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό», και όλα αυτά με την ανοχή των καθηγητών, που δεν έκαναν τίποτα. Ολοι άρχισαν αίφνης να αναρωτιούνται: ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί θα μπορούσε να κάνει κακό στον εαυτό του; Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Υπάρχει έξαρση της βίας αλλά και των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους μετά την πανδημία; Είναι μια υγιής συζήτηση, απαντήσεις υπάρχουν, όπως και λύσεις: θεσμικές αλλά και πιο ιδιωτικές, πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το κράτος, αλλά και ο καθένας μας όταν βλέπει ένα παιδί απομονωμένο από τα υπόλοιπα.

Προχθές, ένα 18χρονο αγόρι στο Τέξας των ΗΠΑ εισέβαλε σε ένα δημοτικό σχολείο και σκότωσε 19 παιδιά και δύο ενηλίκους. Ολα τα θύματα βρίσκονταν στην ίδια τάξη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το προφίλ του, ο δράστης ήταν θύμα μπούλινγκ. Τραύλιζε και γι’ αυτό βρισκόταν συχνά στο στόχαστρο των συνομηλίκων του. Αρχισε να αυτοτραυματίζεται πριν από λίγα χρόνια και προχθές η βία προς τον εαυτό του μετεξελίχθηκε σε αμόκ κατά των άλλων, και μάλιστα 10χρονων παιδιών. Η συζήτηση ξανάρχισε, αυτήν τη φορά στις ΗΠΑ: ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πως ένα παιδί θα μπορούσε αρχικά να κάνει κακό στον εαυτό του και στη συνέχεια στους άλλους; Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί; Υπάρχει έξαρση της βίας, αλλά και των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εφήβους; Οι ερωτήσεις μπορεί να είναι κοινές, οι απαντήσεις όμως είναι διαφορετικές. Αν δεν αλλάξει το καθεστώς της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, τέτοιες επιθέσεις θα πυκνώνουν. O κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι η πολιτεία θα παραμείνει «προπύργιο της ελευθερίας», υπέγραψε πέρυσι νόμο που μεταξύ άλλων επιτρέπει να οπλοφορεί δημοσίως οποιοσδήποτε άνω των 21 ετών χωρίς να απαιτείται άδεια.

Οι φωτογραφίες των θυμάτων, χαμογελαστών παιδιών που γνώρισαν τον απόλυτο τρόμο τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους, ίσως ευαισθητοποιήσουν τα μέλη του Κογκρέσου που ακόμη ανθίστανται στην αλλαγή της νομοθεσίας. Το πιθανότερο είναι πως όχι. Aύριο ο Αμποτ σχεδιάζει να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο της Ενωσης υπέρ της Οπλοκατοχής (NRA), στο Χιούστον. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή