Περί εκλογών και το «μετά»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φούντωσαν και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, αν και προχθές ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ήταν κατηγορηματικός: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά, μεταξύ των σεναριολόγων και του πρωθυπουργού, πιστεύω τον πρωθυπουργό. Αλλωστε, οι προϋποθέσεις που τίθενται για να διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο είναι πολλές και πρέπει να λειτουργήσουν σωρευτικά – μια προϋπόθεση που αν ακυρωθεί η επιλογή των πρόωρων εκλογών είναι ασύμφορη για την κυβέρνηση. Συνεπώς στις κάλπες, του χρόνου τέτοια εποχή περίπου, εκτός εάν… Αν και νομίζω πως το κρισιμότερο ερώτημα δεν είναι πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά εάν θα υπάρξουν και δεύτερες. Το πρώτο κόμμα –που κατά τα φαινόμενα θα είναι η Νέα Δημοκρατία– θα επιδιώξει την αυτοδυναμία με τις δεύτερες εκλογές ή θα προτείνει συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες;

Η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς τα μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις είναι σοβαρά. Η επιδίωξη της αυτοδυναμίας, μέσω δεύτερων εκλογών, απαιτεί να έχει αλλάξει εντελώς το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που φαίνεται απίθανο σήμερα. Επιπλέον οτιδήποτε συμβεί μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων θα κληθεί να το αντιμετωπίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικότερο ρίσκο των διπλών εκλογών, συν το γεγονός ότι μπορεί τελικά να μην επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Από την άλλη πλευρά, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να δεχθεί πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος μειώνει δραματικά την πιθανότητα συνεργασίας από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Νομίζω πως ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ αυτοεγκλωβίζεται σε μια αντιπαραγωγική δέσμευση, που τελικά είναι και ακατανόητη. Εκτός εάν αποτελεί πρόφαση για να μη συνεργασθεί με κανέναν.

Περίπτωση μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχει; Καμία. Είναι τόσο σοβαρές οι διαφορές μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που καθιστούν ακόμη και τη σκέψη για συνεργασία απαγορευτική. Επιπροσθέτως, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι έντονοι οι κραδασμοί στο εσωτερικό των δύο κομμάτων και κυρίως στη βάση τους. Πιθανόν ένα τέτοιο σενάριο να είναι επιθυμητό από κάποια κέντρα εκτός Ελλάδος, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υποστηριχτεί. Εκτιμώ πως η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι οι διπλές εκλογές και ό,τι ήθελε προκύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή