Οι επισυνδέσεις και οι διασυνδέσεις

Οι επισυνδέσεις και οι διασυνδέσεις

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ΗΠΑ, πιθανόν και αλλού, συνηθίζουν να λένε ότι «εάν γαβγίζει σαν σκύλος και κουνάει την ουρά του σαν σκύλος, τότε μάλλον είναι σκύλος».

Η συγκεκριμένη φράση έρχεται στον νου μου το τελευταίο διάστημα, με αφορμή όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων.

Διότι μπορεί μεν τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών να πυροδότησε η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η υπόθεση των παρακολουθήσεων ωστόσο «σέρνεται» από τις αρχές του έτους.

Στη διάρκεια αυτών των επτά και πλέον μηνών, οι αρμόδιοι διέψευδαν επιμόνως αναφορές και δημοσιεύματα για κακές πρακτικές της υπηρεσίας, δείχνοντας εντυπωσιακή αυτοπεποίθηση πως τίποτα και κανείς δεν θα μπορούσε να ανατρέψει το status quo.

Οι εξελίξεις τούς διέψευσαν.Προς το παρόν, κανείς δεν έχει αιτιολογήσει επαρκώς γιατί συνέτρεχαν λόγοι εθνικής ασφαλείας που να αιτιολογούν την άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, ούτε όμως και σ’ εκείνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος πρώτος κατήγγειλε ότι παρακολουθείται.

Ούτε βέβαια έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το εάν η ΕΥΠ προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator.

Κυβερνητικά στελέχη έχουν διαψεύσει ότι η υπηρεσία διαθέτει το συγκεκριμένο λογισμικό. Είναι όμως εντυπωσιακή η σύμπτωση ότι τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και ο Θανάσης Κουκάκης, λίγο πριν ή λίγο μετά την παρακολούθησή τους με το σύστημα «νόμιμων» επισυνδέσεων, βρέθηκαν στο στόχαστρο του Predator.

Και μπορεί μεν η Ελλάδα να είναι πράγματι μικρή χώρα και όλοι να γνωρίζονται με όλους, ωστόσο δεν παύουν να είναι αξιοπρόσεκτες οι διασυνδέσεις προσώπων και εταιρειών σε αυτή τη μυστηριώδη υπόθεση. Ανακύπτουν επίσης τα εξής ερωτήματα: Γιατί απαιτούνται θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ εφόσον η άρση στα κινητά τηλέφωνα ενός πολιτικού και ενός δημοσιογράφου έγινε κατόπιν απόφασης της διοίκησης και της εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου; Και εάν οι παρακολουθήσεις συνιστούν πολιτικά λανθασμένες αποφάσεις, που πάντως για τα κριτήρια της διοίκησης υπάκουαν σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια και στόχους, γιατί τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετακινούνται πρόσωπα από θέσεις-κλειδιά στο εσωτερικό της ΕΥΠ;

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι αρκετό για την έκδοση ετυμηγορίας. Πρόκειται, όμως, για μικρά κομμάτια ενός σύνθετου παζλ, που όταν τα τοποθετώ μπροστά μου καταλήγω εκεί απ’ όπου ξεκίνησα: «Εάν γαβγίζει σαν σκύλος και κουνάει την ουρά του σαν σκύλος, τότε μάλλον είναι σκύλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή