Πόλεμος που δεν κερδίζεται

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αμφίβολο απόσταγμα αυτού του καλοκαιριού δεν σώθηκε ακόμη, ο ουρανός καίει απέραντος πάνω από νέες ταραγμένες ημέρες, νέα ανησυχητικά σημάδια των κρίσεων. Ακρίβεια, καύσωνες, πυρκαγιές, τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, πρόσφυγες στον Εβρο και, λίγο έξω από τον ελληνικό μικρόκοσμο, υπερδιπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου, βοσκοτόπια που ξεραίνονται, ποτάμια που στερεύουν, νέες μελέτες που θυμίζουν πόσο λίγο ασφαλής είναι ο ρευστός κόσμος μας.

Και η πιο περιορισμένη πυρηνική σύγκρουση, βεβαιώνουν επιστήμονες στο Nature Food, θα προκαλούσε πέρα από την τραγωδία των άμεσων θανάτων, μια δεκαετή παγκόσμια επισιτιστική κρίση και 2,5 δισ. θανάτους από πείνα την πρώτη διετία. Τεράστιες πυρκαγιές θα διέχεαν τρομακτικές ποσότητες αιθάλης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, οι οποίες θα εμπόδιζαν την ηλιακή ακτινοβολία να φτάσει στη Γη περιορίζοντας την αποδοτικότητα των φυτών και κατά συνέπεια την παραγωγή τροφίμων. Το φωτοσυνθετικό πλαγκτόν, η βάση της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, θα μειωνόταν και μαζί του τα ιχθυαποθέματα.

Ενας ολιγοήμερος πυρηνικός πόλεμος, αποκαλύπτει άλλη μελέτη, θα κατέστρεφε το κλίμα του πλανήτη. Η έκρηξη μόνο ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου θα προκαλούσε εγκαύματα τρίτου βαθμού στους ανθρώπους σε απόσταση οκτώ μιλίων και θα παρήγε ανέμους έντασης τυφώνα κατηγορίας 5, ισοπεδώνοντας κτίρια, γκρεμίζοντας καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, πυροδοτώντας διαρροές αερίου. Οι ζεστοί ξεροί άνεμοι θα προκαλούσαν πυρκαγιές σε μεγάλες αποστάσεις. Η πυροδότηση 100 μικρών τακτικών πυρηνικών βομβών (το 0,03% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου) θα είχε θύματα συγκρίσιμα με εκείνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, οι μεγατόνοι εκλυόμενης αιθάλης θα κατέστρεφαν το στρώμα του όζοντος, θα μείωναν τις βροχοπτώσεις προκαλώντας παγκόσμια ξηρασία, θα επιτάχυναν ραγδαία την οξίνιση των ωκεανών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέψευσε τη θεωρία ότι η ύπαρξη πυρηνικών όπλων αποτρέπει μεγάλους πολέμους. Γκρέμισε τη βεβαιότητα, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ότι σε ένα συμβατικό πεδίο μάχης δεν θα χρησιμοποιούνταν ούτε στρατηγικά πυρηνικά όπλα, που ισοπεδώνουν τεράστιες εκτάσεις, ούτε και τακτικά πυρηνικά που πλήττουν συγκεκριμένους στόχους. Ο Πούτιν προετοίμασε –άφησε να εννοηθεί– τη ρίψη πυρηνικών μικρής εμβέλειας «εάν η Ρωσία στρατιωτικά απειληθεί». Ενας πυρηνικός πόλεμος δεν κερδίζεται ποτέ. Αφανίζει. Και συνεχώς θα απειλεί. Εκτός και, μάλλον απίθανο, διά του αφο-πλισμού, οριστικά αποτραπεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή