«Έκοψαν» τον Βενιζέλο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τη δήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις υποκλοπές και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έγινε, αίφνης, κυβέρνηση Σαμαρά. Σκέφτηκα μήπως οι ιστοσελίδες που δημοσίευαν τη δήλωση έκαναν κάποιο λάθος. Και όμως… Ενα μεγάλο και ιστορικό κόμμα θα έπρεπε να είναι υπερήφανο που συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που έσωσε την Ελλάδα. Γιατί αυτό ήταν το επίτευγμα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παρέλαβε χάος και παρέδωσε μια οικονομία ένα βήμα πριν από την ανάπτυξη. Σε αυτή την κυβέρνηση συμμετείχαν σχεδόν όλα τα βασικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σε καίριες υπουργικές θέσεις και, ως γνωστόν, παρήγαγαν σημαντικό έργο. Γιατί λοιπόν σήμερα το ΠΑΣΟΚ χαρίζει αυτά τα επιτεύγματα στη Νέα Δημοκρατία; Εμπάθεια προς το πρόσωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου; Ή μήπως κάτι άλλο, βαθύτερο;

Ανέκαθεν ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ αισθανόταν άβολα για τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία. Τη θεωρούσαν ένα βάρος από το οποίο έπρεπε να απαλλαγούν, καθώς διέρρηξε τους δεσμούς του κόμματος με την αντιδεξιά βάση του, η οποία και στράφηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, αν θέλει σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επαναπροσεγγίσει αυτούς τους ψηφοφόρους θα πρέπει, πέραν πολλών άλλων, να αποστασιοποιηθεί και από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Να την αποκηρύξει. Ετσι διαβεβαιώνει πως αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί στο μέλλον.

Και τι γίνεται με την ηθική διάσταση της αποκήρυξης; Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που θήτευσαν στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανάλωσαν σοβαρό πολιτικό κεφάλαιο, κατέβαλαν βαρύ πολιτικό τίμημα στην προσπάθειά τους να ανατάξουν την εθνική οικονομία. Αντί λοιπόν το κόμμα τους να τους «σιτίσει στο πρυτανείο», τους ρίχνει με μια ανακοίνωση στη λήθη. Επιχειρεί να διαγράψει από την κομματική μνήμη το γεγονός πως κάποτε συγκυβέρνησαν με την «επάρατη» Δεξιά.

Είναι γνωστό πως ο Βαγγέλης Βενιζέλος θεωρείται από ένα σημαντικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ –τόσο του μηχανισμού όσο και της βάσης– ξένο σώμα. Αμβλύνει το αντιδεξιό προφίλ τους. Είναι ο βασικός εκφραστής, μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο, του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Και επειδή επηρεάζει ακόμη ένα μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ δεν τολμούν την ευθεία ρήξη μαζί του. Διαγράφουν, βολικά, ένα μέρος της ιστορίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή