Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεσημέρι Κυριακής στην παραλία του Σχινιά. Τζιτζίκια, ξαπλώστρες, το λίκνισμα μιας αιώρας στα πεύκα, μυρωδιά αντηλιακού, ζέστη και θάλασσα.

Ο στίχος λέει ότι δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα. Ο Σεπτέμβριος είναι ακόμη καλοκαίρι. Μπορεί να χάλασε προς στιγμήν ο καιρός, αλλά όχι η διάθεσή μας. Τίποτα δεν φαίνεται να χαλάει τη διάθεσή μας για λίγο ακόμη καλοκαίρι. Η διάθεση μιας χώρας σε μια φέτα παραλίας.

Στη Βρετανία μιλούν από τώρα για μια «χειμερινή ανθρωπιστική κρίση». Το κρύο στα σπίτια θα είναι τόσο πολύ που οι ειδικοί φοβούνται για «τρομακτικές επιπτώσεις» στην υγεία των παιδιών. Αν δεν περιοριστεί το κόστος της ενέργειας, λένε οι βρετανικές έρευνες, τότε τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν ασθένειες του αναπνευστικού με μακροχρόνιες επιπτώσεις που θα εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή τους. Η «κρίση του κρύου», όπως την ονομάζουν, εκτός από προβλήματα υγείας θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες καθώς τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών δεν θα μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι.

Οσοι έχουν βιώσει την οικονομική κρίση στο πετσί τους ξέρουν καλά πώς είναι να ζει κανείς σε ένα κρύο σπίτι. Δεν είναι τόσο το κρύο που νιώθεις όταν σηκώνεσαι από το ζεστό κρεβάτι ή όταν χώνεσαι σε μια κουβέρτα για να δεις μια ταινία. Το νιώθεις στα μικρά πράγματα. Οπως όταν τα ρούχα στην ντουλάπα είναι παγωμένα ή όταν δεν μπορείς να πιάσεις τους κρύους τοίχους του σπιτιού.

Η Γαλλία έχει κηρύξει εδώ και μέρες το τέλος της αφθονίας και έχει βάλει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% σε Δημόσιο και νοικοκυριά, η Γερμανία ανακοινώνει μέτρα για να βγάλει τον χειμώνα, το Βέλγιο βάζει πλαφόν στη θέρμανση των δημόσιων κτιρίων και σβήνει όλα τα φώτα το απόγευμα, η Ιταλία, παρά την πολιτική δοκιμασία που περνάει, λέει στους πολίτες ότι τον χειμώνα θα πρέπει να μειώσουν τα καλοριφέρ τους κατά 2 βαθμούς, η ένταση του βραδινού φωτισμού θα μειωθεί, καταστήματα και εστιατόρια θα κλείνουν νωρίτερα, παρόμοια μέτρα εξετάζει η Ισπανία.

Οι πολίτες στις παραπάνω χώρες μπορεί να αντιδρούν, να ενοχλούνται ή και να νευριάζουν που για μια ακόμη φορά θα αλλάξει ο τρόπος ζωής τους, αλλά πάντως μαθαίνουν, περιμένουν και προετοιμάζονται για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Δεν θα αρέσει σε κανέναν, αλλά λίγοι θα πουν ότι δεν το ήξεραν.

Εδώ, ωστόσο, το πολιτικό κλίμα γύρω από το ενεργειακό δεν είναι χειμωνιάτικο, ούτε καν φθινοπωρινό. Στη ΔΕΘ θα είναι ακόμη καλοκαίρι. Τα μάλλινα είναι στις ντουλάπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή