Δύο μήνες μετά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλεισαν δύο μήνες από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, χρόνος αρκετός για να μετρηθεί με ασφάλεια πλέον το αποτύπωμά της στο πολιτικό σκηνικό. Οπως δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε κατά τι τα ποσοστά του, όχι όμως τόσο ώστε να μειώσει τη διαφορά του με τη Νέα Δημοκρατία, που σταθεροποιείται μετά την περιπέτεια των υποκλοπών, μιας υπόθεσης που τραυμάτισε περισσότερο από κάθε άλλη κρίση την κυβέρνηση. Το δε ΠΑΣΟΚ κατάφερε να σταματήσει το «ξεφούσκωμα» που παρουσίαζε πριν «σκάσει» η όλη υπόθεση.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι παρακολουθήσεις, όσο και αν επιμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να τις ανακυκλώνουν, δεν υπήρξαν το «μάννα εξ ουρανού» για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, η αξιωματική αντιπολίτευση ποντάρει τα πάντα στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και στο κύμα ακρίβειας. Το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει πως θα βρει διέξοδο από την πόλωση που το συνθλίβει και θα τηρήσει διακριτές αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, η σύμπλευση με τον οποίο μόνο ζημία έδειξε να του προκαλεί.

Γυρνάμε, λοιπόν, σε μία από τα ίδια; Οσο η αντιπολίτευση παραμένει εγκλωβισμένη στην αδυναμία της να παρουσιάσει μια ελκυστική εναλλακτική πρόταση που θα απευθύνεται στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, το λεγόμενο «Κέντρο», όσο τα στελέχη και τα Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν μονότονα και μονόπλευρα στο τροπάριο της «δημοκρατικής εκτροπής» και του «στραγγαλισμού της ελευθεροτυπίας», που φαίνεται ότι δεν συνεπαίρνει την κοινή γνώμη, μάλλον ναι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρακολουθήσεις δεν είναι μείζον θέμα και ότι το κράτος δικαίου δεν έχει ανάγκη θωράκισης. Αλλά ότι αυτοί που σήμερα κόπτονται τόσο πολύ για την ελευθεροτυπία και τον σεβασμό των θεσμών δεν πείθουν για το αγαθό των προθέσεών τους, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τον κυβερνητικό βίο και την πολιτεία τους.

Η εικόνα που παρουσίασαν το τελευταίο διάστημα τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ενδεικτική. Ο Μητσοτάκης, με αφορμή την απόφαση της Google να δημιουργήσει κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, βρήκε την ευκαιρία να τονίσει την εξωστρέφεια της χώρας και τις δυνατότητές της να εξελιχθεί σε τεχνολογικό κόμβο, προσελκύοντας επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση «καλωσόρισε» επίσης την επένδυση της Amazon στη Νάξο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εξάντλησε τη δυναμική του στην καταγγελία της αστυνομικής εφόδου στην εστία του Ζωγράφου ως άλλη μία επιχείρηση καταστολής, χωρίς να βρει λέξη να πει για την κατάληψή της από «επαγγελματίες» ποινικούς. Ο αρχηγός του επανέφερε στο κόμμα τον κ. Π. Κουρουμπλή, ενώ ένας υποψήφιος εταίρος της «προοδευτικής κυβέρνησης», που ευαγγελίζεται, ο κ. Βαρουφάκης, υποστήριξε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή