Ο ωκεανός του Twitter

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα που η Ρωσία υποστήριξε ότι υπεύθυνη για τη δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream ήταν η Βρετανία, ο πολυεκατομμυριούχος και εξαιρετικά αμφιλεγόμενος Κιμ Σμιτς –γνωστότερος ως Kim Dotcom– αναρωτήθηκε μέσω του Twitter «πώς η Μόσχα γνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανατίναξε τον αγωγό σε συνεργασία με τις ΗΠΑ;». Την απάντηση έδωσε ο ίδιος, φροντίζοντας να συνοδεύσει την «αποκάλυψή» του με ένα ερωτηματικό: «Επειδή η Λιζ Τρας χρησιμοποίησε το iPhone της για να στείλει ένα μήνυμα στον Αντονι Μπλίνκεν που έλεγε “έγινε”, ένα λεπτό μετά την έκρηξη του αγωγού και πριν ο οποιοσδήποτε μάθει κάτι;».

Το συγκεκριμένο tweet αναπαράχθηκε 21.000 φορές και συγκέντρωσε 52.000 «likes», σε σημείο που ο Κιμ να υπερηφανευθεί ότι 99% των «τιτιβισμάτων» του BBC έχουν λιγότερα και να καταλήξει στο «συμπέρασμα» πόσο αναξιόπιστα είναι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από τα fake news και την κυβερνητική προπαγάνδα. Τη σκυτάλη πήρε μετά η Μόσχα που κάλεσε το Λονδίνο να απαντήσει αν η Τρας έστειλε το μήνυμα, αλλά και διάφοροι συνωμοσιολόγοι του Διαδικτύου που διαπίστωσαν ότι, επιτέλους, αποκαλύπτονται οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης Τρας.

Ενδεικτικό για τον Κιμ, ο οποίος απέκτησε αμύθητα κέρδη από την παράνομη διακίνηση πειρατικού υλικού μέσω του Διαδικτύου και έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες δικαστικές διώξεις, είναι άλλη ανάρτησή του που υποστήριζε ότι «αν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την προέλευση της COVID-19 και την ενοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στη δημιουργία του ιού, η Δύση δεν θα έβλεπε πλέον τη Ρωσία και την Κίνα ως τις μεγαλύτερες απειλές για την ειρήνη».

Οι 32.000 από τους περίπου 1 εκατ. ακολούθους του Κιμ που εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για την «αποκάλυψή» του μπορεί να φαίνονται σαν μία σταγόνα στον ωκεανό των 300 εκατ. καθημερινών χρηστών του Twitter. Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα της πιο «γρήγορης» πλατφόρμας των κοινωνικών δικτύων μετά την εξαγορά της από τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη αυξάνονται, ειδικά μετά τις πρώτες κινήσεις του Ελον Μασκ.

Ερωτήματα που είναι εύλογα μεν, αλλά μεγάλης σημασίας, είναι για ποιους λόγους ακολουθούν το Twitter οι χρήστες του. Για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει στον κόσμο και μάλιστα «εδώ και τώρα»; Για να βγάλουν τη χολή τους και να διαχύσουν την τοξικότητά τους χωρίς κανέναν περιορισμό; Για να κατευθύνουν τις στρατιές των τρολ εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους; Για να μεταδώσουν ψεύτικες ειδήσεις; Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ πρώτα χρησιμοποίησε το Twitter, που του έδωσε τη δυναμική για να φτάσει στον Λευκό Οίκο, και μετά αποκλείστηκε από αυτό. Οπως και ότι διάφοροι τύποι σαν τον Κιμ δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν οποιαδήποτε μηνιαία συνδρομή τυχόν επιβάλει ο Μασκ για να μεταδίδουν τις θεωρίες συνωμοσίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή