Πολλοί κόσμοι σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο

Πολλοί κόσμοι σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο ακριβό σε ζωές και σε χρήμα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου άρχισε προχθές, λίγες ημέρες αφότου ο πληθυσμός της Γης έφθασε τα 8 δισεκατομμύρια άτομα. Το Μουντιάλ μάς επιτρέπει να δούμε τον πλανήτη μέσα από ένα συγκεκριμένο γεγονός σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Να δούμε πού συγκλίνουν και πού διαχωρίζονται οι διαφορετικοί κόσμοι που συνθέτουν την ανθρώπινη περιπέτεια. Πού βλέπουμε εξέλιξη και πού καθήλωση σε πρωτόγονες συμπεριφορές; Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι;

Απ’ όποια σκοπιά και αν το δει κανείς, «το χρήμα είναι βασιλιάς». Εάν το Κατάρ δεν διέθετε απίστευτα ποσά (φανερά και αφανέρωτα), οι «ταγοί» του ανεξάρτητου βασιλείου του ποδοσφαίρου (FIFA) δεν θα ικανοποιούσαν την επιθυμία του εμιράτου να φιλοξενήσει τους τελικούς του Κυπέλλου. Ούτε θα άλλαζαν την καθιερωμένη εποχή που διεξάγεται.

Η υπερευαίσθητη FIFA απαγόρευσε στις εθνικές ομάδες να εκδηλώσουν συμπαράσταση σε μειονότητες…

Το χρήμα έκανε την έρημο να ανθίσει με υπερσύγχρονα στάδια, σχεδιασμένα από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες της εποχής, χτισμένα από 30.000 μετανάστες. Σύμφωνα με τις πρεσβείες της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ, του Μπανγκλαντές και της Σρι Λάνκα, περίπου 6.500 υπήκοοί τους πέθαναν στο διάστημα των προετοιμασιών (η κυβέρνηση του Κατάρ ισχυρίζεται ότι 37 πέθαναν μεταξύ 2014 και 2020 στην κατασκευή γηπέδων). Ουδείς περιμένει δικαιοσύνη για τους νεκρούς. Αλλη, πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν η απόφαση του Κατάρ (μόλις την Παρασκευή) να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα, παρά τη χορηγία αξίας 75 εκατ. δολαρίων της Budweiser. Πάντως, όσοι βρίσκονται στις πολυτελείς σουίτες των γηπέδων δεν θα στερηθούν τα αλκοολούχα ποτά τους.

Στο Μουντιάλ του 2014 η FIFA είχε αναγκάσει τη Βραζιλία να άρει απαγόρευση που ίσχυε από το 2003 για την πώληση μπίρας εντός γηπέδων. Προφανώς, όταν διαθέτεις αρκετό χρήμα μπορείς να επιβάλλεις τον δικό σου κόσμο, τη δική σου κουλτούρα στους υπόλοιπους. Η ένταση μεταξύ της συντηρητικής-αυταρχικής αντίληψης και της «Δύσης» δεν περιορίζεται στην κόντρα με τον καπιταλισμό αλλά επεκτείνεται και σε κόντρα με τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η υπερευαίσθητη FIFA απαγόρευσε στις εθνικές ομάδες να εκδηλώσουν συμπαράσταση σε μειονότητες, επισημαίνοντας έτσι την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κατάρ. Εδώ φαίνεται και η διαφορά μεταξύ ενός κόσμου όπου το χρήμα αξιοποιείται από υπερσυγκεντρωτική εξουσία (μοναρχική ή κομματική) και ενός άλλου, όπου ο πλούτος και η επιρροή διαχέονται σε πολλές κατευθύνσεις (οργανώσεις και οργανισμούς, εταιρείες, συλλόγους, ομάδες, άτομα, κ.λπ.).

Και οι δύο πλευρές θέλουν αυτό που διαθέτει η άλλη – πλούτο, από τη μία πλευρά, προϊόντα και αποδοχή από την άλλη. Η συναλλαγή μπορεί να αποδειχθεί γόνιμη, επιτρέποντας και στους δύο κόσμους να αναπτυχθούν. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει στον κλονισμό αυταρχικών καθεστώτων αλλά και στην οπισθοδρόμηση, στην υπονόμευση αρχών της δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός δεν θα λήξει με το τελικό σφύριγμα αυτού του αλλόκοτου τουρνουά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή