Μεταξύ σφύρας και άκμονος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Μπόρις Τζόνσον δεν είναι πλέον πρωθυπουργός της Βρετανίας. Η αποκαθήλωσή του από την εξουσία δεν έφερε τα «ευεργετικά» αποτελέσματα που προσδοκούσαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του. Αλλά αυτό αφορά τους Συντηρητικούς της Βρετανίας.

Δεν έπαυσε, ωστόσο, να είναι ένας ευρηματικός πολιτικός. Πάντοτε ικανός να προκαλεί αναταράξεις, αποκαλύπτοντας ενίοτε αρρυθμίες που αναιρούν την εικόνα αποφασιστικότητος και ενότητος των ηγετών του ΝΑΤΟ στη διάρκεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Ετσι λοιπόν, στην τελευταία του συνέντευξη στο CNN ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι σε κάποια φάση η άποψη της Γερμανίας ήταν πως «εάν επρόκειτο να οδηγηθούμε σε πόλεμο, που θα ήταν μία καταστροφή, θα ήταν καλύτερο το όλο θέμα να λήξει γρήγορα και η Ουκρανία να συμμαζευτεί». Ακολούθησε ειρωνική διάψευση από το Βερολίνο.

Από την κριτική του κ. Τζόνσον δεν ξέφυγε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, διότι επέμενε να διεξάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ακόμη και όταν πλέον οι περισσότερες χώρες της Δύσεως πίστευαν πως δεν υπήρχε δυνατότης διαπραγματεύσεων.

Τέλος, καθ’ όσον αφορά στον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο κ. Τζόνσον υπενθύμισε ότι αρχικώς είχε ασκήσει βέτο στην επιβολή αυστηρότερων πιέσεων, διότι ήταν πολύ εξαρτημένος από φθηνά καύσιμα για να ακολουθήσει μία σκληρή πολιτική έναντι της Μόσχας.

Δεν έχει σημασία πλέον εάν οι πρώτες αντιδράσεις των προαναφερθέντων ηγετών ήταν ορθές, αλλά ότι τελικώς συνέπλευσαν εκόντες άκοντες με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν απαξιώνοντας το ιδεολόγημα της «ευρωπαϊκής αυτονομίας».

Ολως τυχαίως, πάλι πριν από λίγες ημέρες, το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευε συνέντευξη της τέως καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, όπου ανέφερε ότι ένα χρόνο πριν από την έκρηξη του πολέμου σχεδίαζε με τον πρόεδρο Μακρόν την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών με τη Ρωσία και όχι μόνον για την Ουκρανία.

Αλλά όταν η κ. Μέρκελ συναντήθηκε για τελευταία φορά στη Μόσχα με τον κ. Πούτιν τον Αύγουστο του 2021 «δεν είχε πλέον τη δύναμη» να επιβάλει συνομιλίες», διότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσε από την πολιτική. «Για τον Πούτιν μόνον η εξουσία μετράει», κατέληξε η πρώην καγκελάριος.

Δεν είναι ωστόσο μόνον ο Ρώσος πρόεδρος για τον οποίο ισχύει η παρατήρηση της κ. Μέρκελ, θα έσπευδαν να προσθέσουν κάποιοι. Και εάν έχουν δίκιο, αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη θα εξακολουθεί για χρόνια να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικό, «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεταβληθεί σε πεδίο δοκιμής νέων τεχνολογιών, σε ευκαιρία αναπτύξεως νέων όπλων και διαφορετικών μορφών μάχης», έγραφε πρόσφατα ο Βρετανός πολιτικός ερευνητής Mark Galeotti.

Ωστόσο, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου [1936-39] «όταν οι υποστηρικτές των δύο εμπολέμων πλευρών αντιμετώπισαν τον πόλεμο όχι μόνον ως πεδίο δοκιμών, αλλά επίσης ως εκθεσιακό χώρο», παρατηρούσε ο εν λόγω ερευνητής. Υπάρχουν πράγματα που φαίνεται πως δεν αλλάζουν ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή