Eνας ουρανοξύστης στη Θεσσαλονίκη!

Eνας ουρανοξύστης στη Θεσσαλονίκη!

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγινε γνωστό πως τον χώρο όπου στεγάζονταν τα κεραμουργεία Αλλατίνη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, τον αγόρασε γνωστός επιχειρηματίας της πόλης, γνωστός και για το κοινωνικό του έργο. Σχεδιάζει, για να απελευθερώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια γης, να δώσει στην κατασκευή ύψος που θα θυμίζει ουρανοξύστη. Τι πιο όμορφο, αντί να έχουμε πολλές χαμηλές κατασκευές, που θα χάνονταν δίπλα στις άλλες που υπάρχουν κτισμένες άναρχα στην περιοχή, να έχουμε έναν ουρανοξύστη και πολύ πράσινο, με παράλληλη διατήρηση των παραδοσιακών κτισμάτων του κεραμουργείου! Ας σημειωθεί πως όλη αυτή η έκταση εδώ και πολλά χρόνια ρημάζει.

Η πόλη έχει τεράστιες δυνατότητες να εξελιχθεί την προσεχή δεκαετία σε ένα κοσμοπολίτικο κέντρο, με το μετρό της και τις σύγχρονες κατασκευές.

Για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργεί αυτή η πόλη, ήταν αναμενόμενο να εμφανιστούν οι πρώτες αντιδράσεις για το όλο πρότζεκτ. Επικαλέστηκαν λόγους αισθητικής, ενώ άλλοι εξέφρασαν φόβους τι θα γίνει σε έναν μεγάλο σεισμό. Για την αισθητική, de gustibus et coloribus non est disputandum. O επιχειρηματίας αποφασίζει. Δικό του είναι το οικόπεδο, δική του και η απόφαση για το πώς θα κτίσει τα τετραγωνικά που δικαιούται. Συνεταίρους στην αισθητική του δεν θα βάλει. Αλλωστε, η αισθητική είναι τόσο υποκειμενική, ώστε είναι λογικό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες. Τελικά, ο καθένας με το γούστο του. Για δε τον ενδεχόμενο σεισμό, αυτά τα προβλήματα έχουν λυθεί στο κατασκευαστικό επίπεδο εδώ και καιρό. Είναι δε υποκριτικό, από τη μια μεριά να επιζητούμε μητροπολιτικά πάρκα ή οάσεις πρασίνου και από την άλλη, όταν ένας επιχειρηματίας ικανοποιεί αυτές τις προτάσεις, να προβάλλουμε αντιρρήσεις που ουσιαστικά ακυρώνουν αυτά που εμείς ζητάμε.

Η παρέμβαση στα κεραμουργεία Αλλατίνη θα αποτελέσει ένα από τα τρία μεγάλα κατασκευαστικά πρότζεκτ. Τα άλλα δύο είναι η επένδυση που πρόκειται να γίνει στο παλιό εργοστάσιο «Φιξ» στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και η κυοφορούμενη επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του παραθαλάσσιου χώρου όπου στεγαζόταν η αλευροβιομηχανία Αλλατίνη στην ανατολική πλευρά της πόλης. Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες την προσεχή δεκαετία να εξελιχθεί σε ένα κοσμοπολίτικο κέντρο, με το μετρό της και τις σύγχρονες κατασκευές κι έτσι να συνδεθεί, έστω καθυστερημένα, με τη λαμπρή Ιστορία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή